OVO ISTRAŽIVANJE JE DEFINITIVNO POKAZALO DA LI MASKA ZAPRAVO ŠTITI: Na snimku se sve vidi!
Ilustracija, Foto: EPA / JEROME FAVRE

nema dileme

OVO ISTRAŽIVANJE JE DEFINITIVNO POKAZALO DA LI MASKA ZAPRAVO ŠTITI: Na snimku se sve vidi!

Cilj im je bio pružiti vizualne dokaze o kapljicama koje se stvaraju govorom i kvalitativno opisati učinak maske preko usta koja suzbija emitovanje kapljica

Objavljeno:

Kada govorimo stvaraju se kapljice oralne tečnosti koje se jako razlikuju u veličini, a te kapljice mogu sadržavati čestice infektivnog virusa.

Dok velike kapljice brzo padaju na zemlju, male kapljice mogu dehidrirati i ostati u vazduhu, gde se ponašaju poput aerosola i na taj način mogu proširiti prostorni opseg emitiranih zaraznih čestica, piše The New England Journal of Medicine.

Naučnici su uz pomoć laserskog eksperimenta raspršivanja svetlosti u kojem su vizualizovane kapljice koje se stvaraju govorom istraživali njihove putanje s obzirom na glasnoću našeg glasa i na to nosimo li masku ili ne.

foto: Ana Paunković

Kada je osoba rekla 'ostani zdrav' (stay healthy na engleskom), pojavile su se brojne kapljice u rasponu od 20 do 500 µm. Te su kapljice stvarale bljeskove dok su prolazile kroz svetlosni lim. Broj bljeskova u jednom kadru videa bio je najveći kada je izgovaran "th" zvuk u reči "zdrav" (healthy).

Ponavljanje iste fraze tri puta, s kratkim pauzama između, emitovalo je sličan uzorak nastalih čestica, s tim kad je osoba glasnije govorila emitiovano je nešto više čestica. Kad je ista fraza tri puta izgovorena, svaki put sve glasnije, kroz blago vlažnu masku preko usta, broj emitovanih čestica gotovo je eliminsan.

Video pogledajte OVDE.

Naučnici nisu procenili relativnu ulogu kapljica koje nastaju tokom govora, jezgre kapljica i aerosola u prenosu virusa. Cilj im je bio pružiti vizualne dokaze o kapljicama koje se stvaraju govorom i kvalitativno opisati učinak maske preko usta koja suzbija emitovanje kapljica.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.