NAJLEPŠE IDEJE ZA FARBANJE I UKRAŠAVANJE JAJA NA JEDNOM MESTU: Za najlešu trpezu mnoge stvari već imate u kuhinji!
Ilustracija, Foto: Profimedia

inspiracija

NAJLEPŠE IDEJE ZA FARBANJE I UKRAŠAVANJE JAJA NA JEDNOM MESTU: Za najlešu trpezu mnoge stvari već imate u kuhinji!

Jednostavno, a efektno, zar ne?

Objavljeno:

Uskrs je zasigurno jedan od omiljenih praznika mnogih, kako zbog lepog vremena, bogate trpeze i običaja koji okupljaju porodicu u domu, tako i zbog šarenih jaja koja ukrase svačiji dom.

Farbanje jaja je jedna od najpoznatijih uskršnjih tradicija širom sveta.

Svake godine deca i odrasli tradicionalno širom sveta farbaju jaja na različite načine, te svojim idejama zadivljuju mnoge. Međutim, dekorisanje uskršnje trpeze zna biti dosta dugačak, skup i komplikovan proces. Veštačke boje za jaja i dekorativni materijali mogu da prevaziđu budžet ali i očekivanja mnogih.

ZdraviJa donosi i nekoliko kreativnih načina za farbanje jaja za Uskrs, a zbog nekih će ti sigurno biti žao da ih razbiješ. Farbanje jaja će uz ove ideje sigurno biti zanimljivo za celu porodicu, posebno decu.

Naše kuhinje su prepune prirodnih boja za farbanje uskršnjih jaja. Namirnice poput crvenog kupusa i luka pretvoriće obična bela jaja u prava mala remek-djela. Većina prirodnih boja koristi se tako što odabrane namirnice treba kuhati zajedno sa jajima i ostaviti da se sve zajedno ohladi. Što jaja budu duže u obojenoj tečnosti, to će boja biti intenzivnija.

Farbanje jaja crvenim vinom

Bojenje jaja crvenim vinom je najjednostavniji proces, a rezultat koji dobiješ je zaista savršen. Naime, sve što treba da uradiš je da skuvaš jaja u crvenom vinu. Kada su skuhana do kraja, lonac pomeri sa vatre i ostavi da sve zajedno odstoji preko noći.

Sutradan, jaja izvadi iz vina, operi, te posluži. Zbog tamne boje ovog alkoholnog pića, jaja će postati tamno ljubičasta, a zbog oslobađanja šećera i kristala iz vina, po sebi će imati predivne šljokice, koje se najbolje vide na dnevnoj svjtlosti.

Jednostavno, a efektno, zar ne?

Farbanje lukovinom

Ukrašavanje jaja lukovinom za Uskrs je jedno od najstarijih ali i najzdravijih načina ukrašavanja. Sve što treba da uradiš je da uzmeš spoljne listove crvenog luka te ih zajedno sa jajima staviš u vodu za kuvanje. Zahvaljujući boji koju pušta luk, jaja će poprimiti predivnu crvenu nijansu.

Međutim, ako si među onima koji vole detalje, onda treba da u svojoj bašti ubereš koji list deteline ili bilo koje ukrasne trave, te ih pažljivo obložiš na jaja, a potom obmotaš jaja prozirnom najlon čarapom. Na taj način ćeš dobiti predivne šare bež boje.

Ovaj tradicionalni način bojenja jaja za Usrks će ti sigurno vratiti uspomene na srećno detinjstvo, a sigurno ćeš se prisetiti kako je to tvoja baka radila na ovaj srećni praznik. Takve uspomene ćeš ovom tradicionalnom tehnikom bojenja preneti i svojoj deci koja će sigurno uživati u ovom kreativnom procesu.

Farbanje voćnim sokovima

Da, dobro si pročitala, jaja je moguće ofarbati u prirodnim voćnim sokovima. Evo koje boje možeš dobiti na koji način:

Pink boja – kuvanje jaja u soku od cvekle i borovnice

Jarko crvena boja – sok od višanja zajedno sa višnjama iz konzerve.

Tirkizna boja – kuhanje jaja sa ljubičastim kupusom

Farbanje jaja kurkumom

Ukoliko su ti dosadile crvene nijanse, te bi volela da dodaš veselije boje u svoju uskršnju korpicu, onda je ova metoda idealna za tebe. Sve što treba da uradiš je da staviš jaja da se kuvaju, a potom u vodu dodaš sedam kašika kurkume ili šafrana, kao i dve kašike belog sirćeta.

Nakon kuvanja, ostavi jaja da odstoje u toj vodi nekoliko časova, ili preko noći. Jaja će poprimiti jarko žutu boju, iako nisi koristila nikakve veštačke boje.

Farbanje jaja kafom

Bojenje jaja u smeđu boju nikada nije bilo jednostavnije. Sve što ti treba je dve kašike domaće mlevene kafe, jedna džezva skuvane kafe kao i malo belog sirćeta. Položi jaja u ovu smesu i kuvaj dok ne poprime predivnu smeđu nijansu.

Ako si ipak, od onih koji vole da imaju šarenija jaja u svojoj uskršnjoj korpi, ZdraviJa je pripremila nekoliko primera i načina kako da na kreativan način ukrasiš jaja. Ovaj deo će se posebno svideti deci, tako da možeš i njih uključiti u ukrašavanje glavnih „aktera“ Uskrsa.

Jaja sa inicijalima

Ovaj način farbanja jaja može biti interesantan za obeležavanje mesta sedenja za vašim uskršnjim stolom. Zalepi slovo na jaje a zatim ga ofarbaj bojom koju želiš, ili ga jednostavno pošpricaj sprejem u boji po želji. Svi gosti će se sigurno obradovati kada vide svoj inicijal na jajetu.

Disko jaja

Kraljice i kraljevi plesnog podijuma, ovo su jaja baš za vas! Jednostavno umočite jaje u lepak, pa zatim u šljokice u omiljenim bojama i imaćete zanimljiva svjetlucava jaja.

Interesantno, zar ne?

Ukrasne trakice

Kupite ukrasne samolepljive svetlucave trakice, isecite razne geometrijske oblike (npr. trouglove), izlepite ih po jajetu i imaćete moderan primerak koji će svakome zapasti za oko.

Neutralna jaja

Ako voliš jednostavnost, onda će ovaj način bojenja sigurno da ti se dopadne. Jednostavno skuvaj jaja i belom bojom iscrtaj po njima oblike koji ti se dopadaju. Ili daj deci da izraze svoju crtačku kreativnost.

Prolećna jaja na žici

Ova jaja nisu samo lepa, nego su i interesantno poslužena na vaš uskršnji sto. Oboj jaja u svoju omiljenu boju i na svako od njih napiši jedno slovo sjajnim markerom, ili zalepi trakicu.

Budi maštovita sa porukama. Ipak je Usrkrs jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika.

Botanička bašta

Za ovaj način bojenja jaja potrebno je da imaš crtačke veštine. Ofarbaj jaja u tamnu boju (pokušajte sa crnim vinom sa početka teksta) i na njima iscrtaj cvetove u jarkim bojama. Ovaj kontrast je savršen za jaja koja će vaši gosti proglasiti pravim malim umetničkim delima koja podsećaju na botaničku baštu.

foto: Espreso.co.rs

Grafiti jaja

Za ovaj način ukrašavanja jaja odlično će ti poslužiti bojenje prirodnim metodama, jer ćeš tako dobiti pastelne boje jaja. Kako bi dobila grafiti efekat, kupi svetlucavi marker, zlatni ili srebrni i pustite mašti na volju crtajući po uskršnjim jajima.

Pegava jaja

Ovako obojena jaja najviše podsećaju na ptičija gnezda. Potrebno je obojiti jaja pastelnim bojama, a za pegice upotrebi smeđu akrilnu boju. Boju poešaj sa vodom dok ne dobiješ kremastu smesu. Umoči staru četkicu za zube u boju te popršći jaja tako da dobiješ jegice. Ovako ukrašena jaja serviraj u gnezdo za lepši efekat.

Krep papir

Ovo je, takođe, zanimljiva ideja za decu. Birajte krep papir po mogućnosti tamnijih boja i isijecite ga na tanke ali dugačke trake. U njih umotajte kuvana još topla jaja i pažljivo ih spustite u posudu sa hladnom vodom u koju je stavljena jedna kašika sirćeta, da se papir dobro prilepi.

Izvadite i ostavite da se osuši, ali ne treba čekati da se papir skroz stegne. Najbolje je koristiti više nijansi odjednom, crvenu, žutu, plavu, zelenu jer se dobijaju nesvakidašnje šare.

Farbanje pirinčem

Tehnika bojenja uz pomoć pirinča je super ideja a uz to je i jednostavna i neće ostaviti tvoju kuhinju u potpunom neredu. Za metodu farbanja ti je potrebna manja plastična posuda, pirinač dugog zrna, prehrambena boja, kašika i, naravno, tvrdo kuvana jaja.

Bojenje jaja svilom

Ko bi rekao da se šare sa svile mogu preneti lako na ljusku jajeta? Pocepane svilene marame i demode kravate savršeno će poslužiti u ovu svrhu, a za farbanje jednog jajeta biće vam dovoljan komad tkanine širine 15 cm.

Okrenite lice tkanine ka jajetu, obmotajte oko jajeta što čvršće možete i zavežite . Jaje obmotajte još jednim komadom svetle tkanine, poput stare jastučnice ili kuhinjske krpe.

U posudu poredajte jedan red jaja, sipajte dovoljno vode da ih pokrije i dodajte 4 kašike sirćeta. Kuhajte 20 minuta i uživajte u kreativnoj magiji koju ste stvorili.

Ukoliko se odlučite za ovaj način bojenja jaja, budite sigurni da ste uradili i ekološki dobru stvar, jer ste reciklirali stare kravate, ili bluze koje više ne nosite.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Zdravija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.