DA LI STE ČULI ZA SVETU KORONU? Umrla je STRAŠNOM SMRĆU, kažu da je štitila ljude OD OVOGA
Sveta Korona je umrla jednom od najbolnijih smrti, Foto: Wikipedia

o njoj se malo zna

DA LI STE ČULI ZA SVETU KORONU? Umrla je STRAŠNOM SMRĆU, kažu da je štitila ljude OD OVOGA

Drugi izvorim pakm navode da je bila zaštitnica novca, dobrih investicija i čuvara blaga

Objavljeno: 12:27h

Pandemija koja hara svetom i zbog koje je više od milion i 700 hiljada ljudi zaraženo, a do sada preminulo preko 100 hiljada ljudi, podsetila je javnost na jednu hrišćansku sveticu. Njeno ime je Sveta Korona.

Iako se u poslednje vreme dosta priča o tome da je Sveta Korona zaštitnica ljudskog roda od bolesti, kuge i epidemija, nije sigurno da li je baš tako. Ono što se sa sigurnošću može reći jeste to da se na nekoliko mesta navodi kako je Sveta Korona pokrovitelj bogaćenja, odnosno kockanja ili lova na blago.

Zbog toga je i koronavirus dobio svoje ime, odnosno zato što pod mikroskopom izgleda baš tako. Reč "korona" na latinskom jeziku znači "kruna" ili "venac".

Smatra se da je Korona bila tek devojčica od 16 godina u trenutku kada su je Rimljani ubili verovatno u Siriji, zbog ispovedanja hrišćanske vere.

Neki izvori kažu da je Sveta Korona bila zaštitnica od bolesti i epidemija
Neki izvori kažu da je Sveta Korona bila zaštitnica od bolesti i epidemijafoto: Wikipedia

Prema legendi, devojčica je umrla veoma bolnom smrću, jer je pomagala svom suprugu Viktoru, vojniku iz Sijene koga su takođe ubili. Bila je privezana za dve savijene palme, a potom je rastrgnuta kada su se debla ispravila, prenosi Rojters.

Sveta Korona je jedna od najvažnijih svetica u germanskim zemljama i tamo se slavi i pod imenom Stefana. Brojne katoličke crkve i katedrale u Austriji i istočnoj Bavarskoj su posvećene upravo njoj.

Austrijski novčići kovani u razdoblju od 1892. do 1924. godine nosili su naziv „kruna” upravo kao spomen na ovu sveticu pa se iz toga razloga ona još slavi i kao zaštitnica novca, dobrih investicija i čuvara blaga, prenosi "svijetloriječi.ba".

Kako kažu iz Katedrale u Ahenu, gde se njen oltar nalazi, planirali su i pre izbijanja koronavirusa da ovog leta posetiocima prikažu oltar Svete Korone u okviru izložbe.

Stručnjaci mukotrpno čiste oltar sačinjen od zlata, bronze i slonovače, oltar koji je poslednjih 25 godina skriven od pogleda javnosti. Žele da sve bude spremno za dan kada će prikazivanje biti omogućeno.

- Izneli smo oltar malo ranije nego što je bilo planirano i sada očekujemo veće interesovanje zbog koronavirusa - ​​izjavila je portparolka katedrale u Ahenu Danijela Levenih.

Sveta Korona je prikazivana kao primer vernosti veri, a relikvije oba supružnika nalaze se u Kastelfidardu u bliznini Ankone.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.