Koliko duže ćete živeti ako prestanete da jedete meso?(FOTO) (GIF)
Foto: Thinkstock

Zdravstveni trendovi

Koliko duže ćete živeti ako prestanete da jedete meso?(FOTO) (GIF)

Čuli ste i da je zdravo i da je nezdravo i štetno, šta je od toga istina zavisi samo od načina na koji ga posmatrate
Objavljeno:
Jesti ili ne jeseti - pitanje je sad! Zdrav
ishrane Ako jedete tačno u ovo doba dana nikad se nećete ugojiti (FOTO) (GIF)
ljudski svetu Razgovarate sami sa sobom? Ne, niste ludi, naprotiv! (FOTO) (GIF)
foto: giphy
foto: Shutterstock
Kancer je jedna od vodećih bolesti današnjice, pojavljuje se tamo gde ga niko ne očekuje i skoro da ne postoje manje ili više rizične grupe, izuzev kada je nasledni faktor u pitanju. Odbrambeni sistem organizma igra bitnu ulogu u očuvanju zdravlja i borbi protiv portencijalnih bolesti, zato se mora podići na odgovarajući nivo, a zdravlje na usta ulazi, pa zaključite sami koliko je zapravo važno hraniti se ispravno i izbalansirano.
foto: tumblr

Postoje brojne studije o tome koja hrana je štetna za organizam a koja pomaže vašem zdravlju, ipak sve se svodi na jedno - jednolična ishrana nikako nije prihvatljiva. Organizmu je potrebno što više raznovrsnih namirnica da bi iz njih dobilo što više potrebnih vitamina, minerala i hranljivih materija neophodnih za pravilno funkcionisanje organizma.

foto: Shutterstock

Osim pisanja i raširene tematike o zdravlju raširena je i dijetalna tematika, dijeta ovakva - onakva, način ishrane ovakav - onakav... Većina njih neko vreme bude jako popularna pa nakon nekog vremena padne u tišinu sa akcentom na njenoj štetnosti.

foto: giphy

Tako su neko vreme intezivno bile popularne proteinske dijete, da bi kasnije istraživanje pokazalo da preterani unos proteina bez drugih hranljivih materija može izazvati velika oštećenja u organizmu, uključujući i psihička i fizička poput depresije ili pojčanog neugodnog mirisa tela.

foto: Profimedia

Takođe je i način ishtrane koji se zasniva samo na povrću kasnije oštro kritikovan jer su naučnici otkrili da bez proteina i mesa pucaju nervne sinapse u mozgu, što izaziva depresiju i nedostatak koncetracije i poremećaje pažnje i pamćenja.

foto: Tumblr

Poslednji svetski hit dolazi iz čuvene američke klinike Mejo u Arizoni koja je objavila studiju pod nazivom ‚‚ Da li nas meso ubija?", a dala je potvrdan odgovor na to pitanje.

foto: Thinkstock

Iako se ovaj odgovor u prvi mah uopšte ne čini iznenađujućim, studija ističe da ishrana koja se zasniva na crvenom mesu i mesnim prerađevinama vodi ka razvoju kardiovaskularnih bolesti i ćelija kancera. Takođe ističu i da su veće šanse da osoba koja jede meso oboli od nekpog tipa dijabetesa ili povećanog krvnog pritiska, što su takođe vodeće bolesti današnjice čak i kod mladih ljudi.

foto: giphy

Naučnici klinike Mejo navode da ovakve stvari do kojih vodi crveno meso mogu da skrate životni vek, a da veganska dijeta poboljšava zdravlje i samim tim produžava život. Ova studija kaže da životni vek vegana (koji se tako hrane oko 17 godina) prednjači nad životnim vekom vegetarijanaca i osoba koje jedu meso za oko 3 godine jer ga takav način ishrane otprilike za toliko produži.

foto: Profimedia

Da li je ljudsko zdravlje zaista tako promenjiva kategorija, pa se sa njim tako brzo menjaju mišljenja i trendovi o zdravoj ishrani, ili je u pitanju borba za prevlast velikih prehrambenih kompanija ostaje na vama da odlučite.

  • Da li su sve popularnija oprečna mišljenja o zdravom načinu ishrane samo borba za prevlast velikih prehrambenih kompanija, ili je zdravlje zaista tako promenljiva kategorija ostaje na vama da odlučite.
vaš organizam bude u ravnoteži, jer kako izgleda ipak je to najbitnije za vaše zdravlje.
foto: giphy

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.