AKO ZAMRZAVATE MESO NA DUŽE, OVO MORATE ZNATI: Ovo će sprečiti da se pokvari!
Meso može da se drži u zamrzivaču, Foto: Profimedia

mesne prerađevine

AKO ZAMRZAVATE MESO NA DUŽE, OVO MORATE ZNATI: Ovo će sprečiti da se pokvari!

Kada se radi o svežem mesu, poput govedine, teletine i jagnjetine, ono može stajati i po nekoliko meseci u zamrzivaču, u zavisnosti od vrste mesa

Objavljeno:

Ako ste već nabavili velike količine mesa za zalihu, potrebno je znati kako to meso pravilno odložiti u zamrzivač kako bi vam duže bilo sigurno za konzumaciju.

Idealna temperatura zamrzavanja je minus osamnaest stepeni jer se tako sprečava rast mikroorganizama i inaktiviraju se svi mikrobi, poput bakterija, kvasca i plesni, koji se inače nalaze u hrani.

Iako stručnjaci kažu da je sigurno meso zamrznuti u originalnom pakovanju, za zamrzavanje duže od dva meseca preporučuju umotavanje mesa plastičnom folijom ili odvajanje u plastičnu vrećicu za zamrzavanje, a možete ga i jednostavno staviti u plastičnu vrećicu zajedno sa originalnim pakovanjem, prenosi goodhousekeeping.com.

Prema FDA-i, američkoj Agenciji za hranu i lekove, celi pilići i ćuretina u zamrzivaču mogu biti i do godinu dana. Ako zamrzavate komade, poput pilećih prsa, bataka i krila, trebali biste ih konzumirati u roku od devet meseci. Iznutrice se pak ne bi trebale čuvati više od tri ili četiri meseca.

Kada se radi o svežem mesu, poput govedine, teletine i jagnjetine, ono može stajati i po nekoliko meseci u zamrzivaču, u zavisnosti od vrste mesa. FDA preporučuje da se sirovi odresci u zamrzivaču čuvaju od šest do dvanaest meseci, a kotleti, zbog kostiju, mogu stajati nešto kraće, od četiri do šest meseci. Pečeno meso može se čuvati od četiri meseca do godinu dana.

Za sirovu svinjetinu važee slična pravila kao i za govedinu i drugo meso. Svinjetina narezana na komadiće može trajati od četiri do šest meseci, dok pečena svinjetina može trajati od četiri meseca pa sve do godinu dana. Prerađena svinjetina, poput slanine, kobasica, viršli i šunke, ne bi se smela čuvati u zamrzivaču dulje od jednog ili dva mjeseca.

Nezavisno o kojoj vrsti mlevenog mesa je reč, ne biste trebali da ga čuvate u zamrzivaču duže od tri ili četiri meseca.

Ako nekada poželite napraviti više kuvanog mesa kako biste ga odvojili u zamrzivač, zapamtite da kuvano meso u zamrzivaču ne održava kvalitet i svežinu na isti način kao i sirovo meso. Prema FDA-i kuvano meso i riba u zamrzivaču se mogu čuvati tri do četiri meseca, dok se druge vrste mesa, to jest njihovi ostaci, ne bi trebali čuvati duže od dva ili tri meseca.

Riba i plodovi mora pomalo su komplikovani kada se radi o pravilima zamrzavanja. Nemasna riba, poput tune i bakalara, u zamrzivaču može stajati od šest do osam meseci, dok masna riba, poput skuše i sardele, može stajati znatno kraće, od dva do tri meseca. Ostali sveži plodovi mora, poput škampa, lignji i rakova, u zamrzivaču trajaće od tri do šest meseci.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji List)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.