ALKOHOL JE NEMOGUĆE NABAVITI: Alternativa za čišćenje je OVO SREDSTVO koje imate, ali mora se OPREZNO koristiti!
Vodite računa kako koristite hemikalije, Foto: Profimedia

hemijom protiv virusa

ALKOHOL JE NEMOGUĆE NABAVITI: Alternativa za čišćenje je OVO SREDSTVO koje imate, ali mora se OPREZNO koristiti!

Postoje tri izvora informacija koje treba konsultovati pre upotrebe proizvoda

Objavljeno:

Nemate sumnje da imate pitanja o čišćenju i dezinfekciji doma kako biste spriječili širenje koronavirusa.

Danas kada smo suočeni sa čišćenjem, sanitarnim sredstvima i klicama na način koji je za mnoge nov, pojavilo se mnogo pitanja oko toga koje proizvode za čišćenje koristiti i za šta. Možete li oprati ruke deterdžentom za suđe? Možete li dezinfifikovati kreditnu karticu sredstvom za čišćenje pločica?

U danima povećanog nivoa zaštite, plus nedostatka sredstava za čišćenje, mnoge zanima smeju li koristiti unakrsno proizvode.

Nažalost, odgovor je „da i ne“. Neki od razloga zbog koji treba izbegavati unakrsnu upotrebu sredstava za čišćenje jeste: može biti neefikasno i skupo, može oštetiti ono što pokušavate očistiti i/ili može biti štetno po zdravlje. Nepravilna upotreba sredstava za čišćenje - posebno onih koja sadrže izbeljivač, alkohol ili amonijak - zaista ubijaju ljude.

Postoje tri izvora informacija koje treba konsultovati pre upotrebe proizvoda, a posebno ako ga nameravate koristiti u svrhu koja nije navedena:

  • Uputstva za upotrebu i sigurnost proizvođača
  • Popis sastojaka
  • Sigurnosno-tehnički list proizvoda

Upute za upotrebu i bezbednost, sa sastojcima, mogu se naći na ambalaži proizvoda. Međutim, zbog sitne štampe često ih je teško pročitati. Ali, iste podatke možete pronaći i na internetu.

Pravila za čišćenje koja će vam pomoći:

  1. Ako proizvod sadrži izbeljivač (natrijum hipohlorid), NE smete ga mešati sa drugim hemikalijama osim vode. Takođe, morate biti svesni da može uzrokovati gubitak boje, pa se uopšte ne sme koristiti na tkaninama.
  2. Ako proizvod sadrži izopropilni alkohol (izopropanol), može se sigurno koristiti za dezinfekciju tvrdih površina i uopšte je siguran za ljudsku kožu, iako može uzrokovati sušenje i iritaciju. Međutim, izopropilni alkohol treba koristiti oprezno, jer je zapaljiv.
  3. Ako proizvod sadrži vodonik peroksid, NE smete ga mešati sa sirćetom. Kombinacija stvara korozivnu kiselinu koja može jako nadražiti oči, kožu i disajni sistem.

Generalno, morate biti oprezni! Nemojte koristiti proizvod ako niste sigurni da je siguran za upotrebu, izbegavajte mešanje proizvoda za čišćenje, a ako proizvod nameravate upotrebiti za svrhu kojoj nije namenjen, testirajte ga na malom neprimetnom području kako biste bili sigurni da vam neće napraviti štetu. Dakle, ne uranjajte svoju ličnu kartu u izbeljivač!

Treba da očistite telefon, prekidače za svetlo i kvake, ali trenutno ne možete dobiti alkoholne maramice, alkohol u boci ili rukavice za jednokratnu upotrebu, šta napraviti?

Srećom, postoji veliki broj sredstava za čišćenje koja nisu izopropilni alkohol, a jednako su delotvorna u dezinfekciji SARS-CoV-2 virusa, novog koronavirus koji uzrokuje bolest Covid-19.

Jedan proizvod o kojem vredi razgovarati je izbeljivač sa hlorom - na popisima sastojaka pisaće natrijum hipohlorit i taj naziv morate urezati u sećanje, jer kad ga ugledate, reći će vam četiri stvari:

  • Predmetni proizvod sadrži izbeljivač i delovaće kao sredstvo za dezinfekciju na koronavirusu.
  • Predmetni proizvod sadrži izbeljivač i može uzrokovati gubitak boje na tkanini.
  • Predmetni proizvod sadrži izbeljivač i može izazvati iritaciju kože te će biti štetan ako ga progutate ili dođe u dodir sa očima.
  • Predmetni proizvod sadrži izbeljivač i stoga ga ne treba mešati sa drugim hemikalijama osim vode.

Izbeljivač će biti pametan izbor za većinu ljudi upravo sada, jer je široko dostupan i jeftin. Ali JAKO JE VAŽNO IZBELJIVAČ KORISTITI PAŽLJIVO I ODGOVORNO.

Razređena tečnost izbeljivača može se koristiti u domaćinstvu ako je prikladan za površinu. Sledite uputstva proizvođača za primenu i pravilno prosušivanje. Proverite nije li proizvodu istekao rok trajanja. Nikada nemojte mešati izbeljivač sa amonijakom ili bilo kojim drugim sredstvom za čišćenje. Izbeljivač u domaćinstvu je delotvoran protiv koronavirusa ako se pravilno razredi.

Način pripreme

Pet kašičica (jednu trećinu šolje) izbeljivača dodajte u litru vode ili, za manju količinu, 4 kašičice izbeljivača na četvrtinu vode. Kada radite sa tečnošću izbeljivača, nosite rukavice kako biste zaštitili kožu i pobrinite se da postoji odgovarajuća ventilacija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji List)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.