10 TRIKOVA UZ KOJE ĆE VAS DETE SIGURNO POSLUŠATI: Ovo su čekali svi roditelji
Foto: Profimedia

PRAVILNO VASPITANJE

10 TRIKOVA UZ KOJE ĆE VAS DETE SIGURNO POSLUŠATI: Ovo su čekali svi roditelji

Roditelji, uz ovih deset savete imaće sjajnu komunikaciju sa vašom decom

Objavljeno: 09:40h

Ako želite da vas dete posluša kad postavljate neke granice, ili zatražite nešto od njega, potrudite se pomoći im da to ispune tako da se osete prihvaćenim i voljenima takvi kakvi jesu.

1.Vaš uticaj na dete zvisi o tome koliko se oni osećaju povezani s vama

Svi roditelji priželjkuju da deca odreaguju kad ih nešto zamole i ne žele biti 'zločesti'. Jedino što žele to je da dete zaista učini ono što su ga zamolili. Srećom, postoji način da pomognete deci koja žele da sarađuju (pripazite - onoj koja to žele!),

Bez vikanja, pretnji i mahanja rukama kao da ste poludeli, piše klinička psihologinja dr. Laura Merkham na svom blogu Aha! Parenting.

Jasno je da se vi osećate povezano, no pitanje je oseća li se vaše dete povezano sa vama, čak i kad ne dobije ono što želi?

Dakle: Veruje li vaše dete da ćete odgovoriti na njegov poziv onda kad vas zatreba?

Oseća li se vaše dete dobrim i voljenim baš takvo kakvo jeste, iako nije savršeno? Veruje li vaše dete da vi možete upravljati svojim raspoloženjem, umesto da se prepuštate vlastitoj frustraciji ili ih pokušavate prestrašiti svojim besnim reakcijama?

Ako vaše dete neće slušati, počnite svesno raditi na tome da se povežete, kako biste ojačali vašu vezu. Potražite svaku priliku za empatiju, posebno ako postavljate ograničenja za njega.

Na primer: 'To baš izgleda zabavno i znam da se voliš voziti na romobilu oko kuće, no ja sam jako zabrinut (a) da bi mogao završiti na putu. Moramo pronaći neko drugo mesto gde ćeš voziti '- umesto da mu to samo zabranite. 15 minuta vremena na dan, za svako dete posebno, da biste radili na povezivanju. Radite na tome da se svaki dan smijete s detetom, jer to stvara poverenje i povezanost, te smanjuje hormone stresa.

Prihvatite detetove suze kad moraju plakati, čak i ako je to zbog toga što ste mu oko nečega rekli 'ne'. Nemojte menjati ograničenja koja ste postavili, samo pokažite saosećanje i recite mu da vam je jako žao što ne možete popustiti i doneti drugačiju odluku. Već nedelju dana nakon što ste fokusirali na povezivanje, videćete da dete počinje obraćati više pažnje kad zatražite njihovu saradnju oko nečega.

2. Deca prihvataju naše vođstvo ako je ono deo rutine

Uvek pospremamo igračke pre večere. To je pravilo. Idemo zajedno, moglo bi nam biti i zabavno '. To je čaroban pristup koji može promeniti nekoliko večeri tokom kojih dete urla i svađa se jer ne želi pospremiti igračke. Ako ne bude sarađivao, jednostavno se skulirajte i počnite uzimati u ruke jedan po jedan predmet i dogovarati se sa njim gde ga treba staviti. Ako ne odgovara, 'pospremite' mu ih na glavu i smejte se tome zajedno, kako biste 'olakšali' atmosferu i dete se sigurno neće moći oduprijeti zabavnoj igri pospremanja igračaka na pravo mesto. Deca možda ne vole naše rutine, ali ako svakodnevno veselo insistiramo na njima, te rutine postaju navika, poput pranja ruku nakon što su bili napolju, ili obavljanja domaćih zadataka pre igre. Ako od toga napravite i malu rutinsku zabavu, to će mnogo radije i mnogo brže usvojiti kao naviku. foto: Dreamstime

3. Deca prihvataju zahteve kad shvate da smo ozbiljni

Ako deca nauče da uvek mogu 'rastegnuti' naše granice, prirodno će ih propitivati svaki put. To ne znači da ne možete poslušati njihove argumente i ponovo razmotriti neki svoj zahtev. Na koncu, želite da i oni ponekad izađu kao pobednici u pronalaženju rešenja. No, ako vidite da preteruju oko nečeg čega se želite držati, budite ljubazni, ali čvrsti. Uđite u njihov fizički prostor na ugodan i šaljiv način, tako da jednostavno neće moći zanemariti to što ste tražili. UTEHA Nemirna deca bolje spavaju uz terapijsku dekicu sa tegovima 'Hej, vi gospodine za volanom kamiona? Vreme je da počistite igračke za sobom! Da čujem kako kamion brunda dok ga vozite do police za igračke? ' To je vrlo često pristup koji može rešiti mnoge probleme

4. Deca prihvataju granice kad prihvatamo njihovu ljutnju, tugu ili bes

Ne moraju im se svideti granice koje postavljamo, samo ih treba slediti. Jednom kad izraze želju i nezadovoljstvo našom odlukom, oni zapravo lakše prihvataju granicu i kreću dalje. 'Znam da bi ti sad igrao igricu još desetak minuta. Ma, igrao bi celu noć, teško je prestati i pospremiti stvari, ali nema druge ... '- nakon toga pustite ih da viču, plaču, ljute se da bi vam pokazali kako se osećaju. Jednostavno ustrajte u prekidu igre, makar tako da im pomognete pospremati igračke i pritom pričajte kako kamiončić mora po benzin, ili medo mora malo odspavati.

1 / 1 Foto: Profimedia

5. Deca prate naše zahjeve kada osećaju da im ne naređujemo

Najstarija deca ranije odrastu i rade više nego što bi trebali' No, unesite dozu smeha - brundajte kao kamiončić, ili se poigrajte s medom koji vas je ugrizao za ruku ... Učinite nešto da se dete sme, odnosno da se promeni atmosfera. foto: Dreamstime 5. Deca prate naše zahteve kada osećaju da im ne naređujemo Izbegavajte pokretanje borbe za vlast. Pronađite način da date detetu izbor i neku autonomiju. Na primer: 'Vreme je da to počistite. Imate izbor. Želite li automobile odvesti do kutije, ili će leteti vazduhom? '

6. Deca slušaju naše zahteve ako ih pretvorimo u nešto zabavno

Sve što radite može biti organizovano kao igra, kojoj ni jedno dete ne može odoleti. Na primer, kamioni se mogu utrkivati do kutije sa igračkama. Možete se smešno glasati, otvoriti takmičenje 'ko je brži', biti posada nekog svemirskog broda koji radi red na zemlji ... Naravno, nije se lako prilagoditi tome svaki puta, jer nismo super ljudi koji su uvek spremni za igru. Svaki roditelj ima dane kad je jednostavno previše iscrpljen da bi još radio na tome da čini stvari zabavnima. Ali, ako to ponekad možete učiniti, stvarate pozitivnu energiju i dobru volju koju možete iskoristiti u dane kad to ne budete u stanju. I

7. Deca prate naše zahteve ako odgovaraju njihovoj dobi

Većina petogodišnjaka ne može sama pospremiti igračke. Čak i ako mislite da bi već 'trebao' znati, potrebna mu je vaša pažnja da ostane dosledan u tom zadatku. Shvatite to kao da vam prepušta izvršnu funkciju i pokušajte da se što češće uključivati. Kad počistimo sobu sa našom decom, nekoliko puta iznova, i pokažemo im kako je taj prostor onda ugodan, s vremenom će naučiti da uživaju u uređenju svog prostora. No, imajte na umu da ne možete očekivati tako nešto kod male dece, pogotovo ne da će to učiniti sami. Njihov jedini užitak u čišćenju upravo je veza sa roditeljem, tako da iskoristite maksimum kod te veze kako biste ih podstakli da im čišćenje postane navika.

8. Deca će uvek rado odgovoriti na ovo, jer ste pokazali da razumete i cenite ono što im je važno.

Znam da ne želite uništiti ovaj toranj na kojem ste toliko radili. Ovako: Inače sve očistimo, ali večeras ćemo ostaviti ovaj toranj da uživate u njemu. I ako se požurimo, imaćemo vremena i za lepu priču pre spavanja '.

Deca će uvek rado odgovoriti na ovo, jer ste pokazali da razumete i cenite ono što im je važno.

9. Deca prihvataju uputstva jer veruju da donosimo pravila koja su dobra za njih

To poverenje se uspostavlja načinom na koji svakodnevno komuniciramo s njima. 'Počistili smo igračke kako ne bismo stali na neku od njih i slomili je. Tako ćeš i sutra imati sve one koje voliš '- rečenica je koja otvara mnoga vrata u dečjem srcu.

10.Deca će učiniti gotovo sve što zatražimo ako zahtev uputimo s ljubavlju.

Pronađite način da kažete 'DA' umesto 'NE', čak i kad postavljate granice. 'DA, vreme je da očistimo. I DA, pomoći ću vam i DA, možemo ostaviti vaš toranj i DA, možete malo urlati zbog toga; i DA, ako požurimo, možemo pročitati dodatnu priču i DA možemo ovo učiniti zabavnim, i DA obožavam te i DA, kako sam imao toliko sreće da postanem baš tvoj roditelj? '

To je način da kažete ne kroz nešto što pisac Scott Noelle naziva 'Da! Energija '. Kad budete u mogućnosti reći ne, jasno, ali uz svu toplinu i ljubav koju osećate prema svom detetu, u tome je jedno veliko DA upućeno njemu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24SATA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.