SADA JE VAŽNO DA NAM NAMIRNICE POTRAJU ŠTO DUŽE: Naučite kako da ih čuvate da im produžite ROK TRAJANJA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

dobro je znati

SADA JE VAŽNO DA NAM NAMIRNICE POTRAJU ŠTO DUŽE: Naučite kako da ih čuvate da im produžite ROK TRAJANJA!

Kako ovih dana, što zbog panike, što zbog razumnih mera predostrožnosti kupujemo i više nego inače, korisno je znati kako da sva ta hrana što duže ostane sveža i jestiva...

Objavljeno: 13.03.2020. 12:55h
  • 6

Trikovi za pravilno skladištenje hrane uvek dobro dođu jer to produžava trajanje namirnicama i sprečava da hranu koju smo kupili na kraju bacimo.

Što je živa šteta, bacili smo i taj novac, da ne govorimo o etičnosti bacanja hrane, ekološkom aspektu itd.

Kako ovih dana, što zbog panike, što zbog razumnih mera predostrožnosti kupujemo i više nego inače, korisno je znati kako da sva ta hrana što duže ostane sveža i jestiva...

1. Maslinovo ulje

Jednom otvoreno, maslinovo ulje može se užegnuti unutar nekoliko meseci. Ako ga ne trošiš u velikim količinama, radije ga kupuj u malim pakovanjima, od pola litre ili 0,75 dl.

2. Sir

Neka diše! Sir treba držati u frižideru, ali i ambalaži koja propušta vazduh, na primer zamotanog u masni papir. Izbegavaj plastičnu foliju, kese, čak i aluminijsku foliju - ubuđaće se ako dugo stoji zamotan. S druge strane, držiš li ga na vazduhu, brže će se stvrdnuti (ako ga dugo ne potrošiš), ali i dalje će biti jestiv - možeš ga naribati na testeninu, tople sendviče i sl.

foto: Prodimedia

3. Maslac

Jednostavno ga zamrzni, dobro to podnosi. Neće promeniti i ukus ni teksturu. Znak da ti maslac predugo stoji u frižideru i da ga hitno trebaš zamrznuti: počeo je da menja boju, spolja je postao tamniji nego što je iznutra.

4. Smeđi šećer

Smeđi šećer voli se stvrdnuti i pretvoriti u grudu koju je teško razbiti. Stoga ga treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi, bez pristupa vazduha, a dobar je trik u nju staviti nekoliko kriški jabuke ili čak krišku hleba. Šećer će iz njih upiti

5. Majonez

Neka stoji u vratima frižidera. Ako je na polici frižidera gde je temperatura niža, masnoće bi se mogle razdvojiti, odnosno na majonezu pojaviti uljasti sloj. U vratima, kažu, može trajati i daleko iza datuma naznačenog na pakovanju.

6. Brašno

Brašno od celovitih žitarica, odnosno integralno brašno treba držati na hladnom jer ima visok udeo masnoća pa se lakše kvari ako ga držiš u špajzu. Drži ga u posudi u koju ne prodire vazduh, u frižideru. 

7. Mlevena paprika, čili, kajenski biber

Ove crvene začine drži u frižideru, duže će ostati svež, intenzivnog ukusa i zadržati jarko crvenu boju - toplina i svetlost to uništavaju.

8. Krompir

Mesto na kojem se krompir najbolje čuva je hladno, vlažno, mračno i prozračno. Idealna je temperatura od 5 do 12 °C, no te uslove nema svako. U frižideru ih nije dobro čuvati, a ako ih čuvaš na toplom mestu pobrini se bar da su u mraku da ne proklijaju i da nisu u plastičnoj kesi, moraju disati. Pozelene li, nemoj ih jesti. To je znak da su puni glikoalkaloida od kojih ti može biti zlo. 

foto: Espreso.rs

9. Luk

Luk treba držati na prozračnom mestu, u košari, ne u plastici. Nikad ga nemoj držati pokraj krompira, zbog gasova koje krompir otpušta će brže proklijati. Ako upotrebite samo pola glavice luka, ostatak zamotaj u plastičnu foliju i stavi u frižider.

10. Beli luk

I beli luk treba držati u posudi gde je dobra cirkulacija vazduga, ali može se i zamrznuti. Na primer možeš ga naseckati, staviti u malo ulja i zamrznuti kao kockice leda. Kad kuvaš, samo ubaciš tu kockicu u činiju u kojoj pripremaš hranu. Ako ti je to previše posla, očisti režnjeve i zamrzni ih u kesici. 

11. Jabuke

Frižider nije idealno mesto za jabuke, duže će ostati sveže držiš li ih na umereno hladnom mestu - podrumu, garaži, negrijanom špajzu. Umotaj svaku pojedinačnu voćku u papir, novinski je dobar, jer će to da spreči da se isušuju i naboraju. I redovito ih pregledavaj, ako se koja pokvarila, upropastiće i ostale. Makni je što pre.

12. Citrusi

Naranče, limuni, grejp duže će ostati sveži u frižideru. Takođe, iscediš li ih i napraviš sok, možeš ga zamrznuti. Sok od limuna požeš zamrznuti u obliku kockica, u kalupu za led - jedna kockica bit će taman porcija za čaj i slično.

13. Zelena salata

Zelena salata brzo uvene, ali evo kako može najduže ostati čvrsta i sveža, čak i više od sedam dana: salatu stavi u zatvorenu plastičnu posudu obloženu s papirnatim papirom. Papir možeš staviti i između glavica salate.

Bonus video:

(Espreso.rs/Miss7)  


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media