Ako vam smeta dim cigareta: Tri načina da se (svi) zaštite od pasivnog pušenja
Foto: Shutterstock

pasivno pušenje

Ako vam smeta dim cigareta: Tri načina da se (svi) zaštite od pasivnog pušenja

Ako ste danas boravili pet sati u okruženju gde se puši, moguće je da ste udahnuli toliko dima kao da ste i sami popušili tri cigarete.

Objavljeno: 11:07h

Čak i kratak boravak u oblaku dima cigareta može biti rizičan. Takozvani dim „iz druge ruke“ utiče na zdravlje nepušača koji, iako ne zapali cigaretu, pasivnim pušenjem udiše štetne materije kojih u duvanskom dimu ima preko 6.000, ukazuju istraživanja.

Ako ste danas boravili pet sati u okruženju gde se puši, moguće je da ste udahnuli toliko dima kao da ste i sami popušili tri cigarete. Iako je jedno od najpraktičnijih rešenja da se, kao nepušač, rešite duvanskog dima tako što ćete jednostavno izbegavati prostore u kojima je korišćenje cigareta dozvoljeno, ponekad to nije moguće, naročito ako je pušač član vaše porodice. U tom slučaju treba da brinemo o zdravlju i aktivnih i pasivnih pušača, pa je za proterivanje duvanskog dima iz kuće potreban dvostrani pristup:

Podržite pušača da ostavi cigarete

Mnogi bi rekli da je to najlakše kazati, ali danas postoje i jednako efikasni načini da odluka o ostavljanju cigareta zaista bude „jednom za svagda“. Dobar način da pušači zaštite ljude iz svoje okoline od štetnih materija koje nastaju sagorevanjem duvana jeste da ga se trajno odreknu. Savremena farmakološka rešenja donose i proizvode koji pušačima mogu da isporuče dozu nikotina – u flasterima, žvakama ili tabletama, ali koji je oslobođen od štetnih materija nastalih sagorevanjem klasične cigarete.

Dakle, nikotin ne samo da nije primarni uzročnik bolesti koje su povezane sa pušenjem, već se koristi u terapiji odvikavanja od pušenja, a dodatno je utvrđeno da smanjuje tenziju i poboljšava koncentraciju. Ako se pušači ipak ne odreknu ove navike, naučna istraživanja i tehnološki razvoj toliko su uznapredovali sa rešenjima koja mogu da podrže potrebe savremenog korisnika duvanskih proizvoda da je moguće istovremeno trajno iskoreniti štetne posledice duvanskog dima.

foto: Shutterstock

Pa može i da pređe na manje štetne alternative

Ukoliko se pušač iz vašeg okruženja ne odriče tog rituala, možete mu ukazati da savremeni način konzumiranja nikotina podrazumeva postojanje i razvijanje pouzdanih, manje štetnih alternativa pušenju – bilo da su u pitanju elektronski uređaji sa nikotinskom tečnošću ili uređaji koji zagrevaju a ne sagorevaju duvan. Ključno za obe grupe proizvoda je da ne emituju duvanski dim, pa tako ne uzrokuju ni pasivno pušenje.

Ipak, najvažnije prilikom odabira alternativnih proizvoda je da se radi o proverenim, na nauci zasnovanim proizvodima. Uređenjem tržišta elektronskih cigareta prvi su se pozabavili američki regulatori, pa je Agencija za hranu i lekove (FDA) naložila svim proizvođačima svih alternativnih uređaja da do maja 2020. godine podnesu zahtev za autorizaciju proizvoda, zajedno sa rezultatima istraživanja i specifikacijom. Iz kategorije ovih uređaja FDA je do sada autorizovala samo IQOS, koji zagrevanjem duvana ispušta aerosol sa manje štetnih materija u odnosu na duvanski dim. FDA u svom mišljenju dodaje da je ovaj uređaj, ukoliko se komercijalizuje po strogim marketinškim uslovima, usklađen sa principima zaštite javnog zdravlja.

foto: Shutterstock

I pušenje van zatvorenog prostora će (delimično) koristiti

Još jedan način da se ukućani ili okolina zaštite od negativnih posledica sagorevanja duvana i dima cigarete jeste da se izbegava pušenje u zatvorenim prostorijama. Da bi se nepušači zaštitili od nenamernog udisanja duvanskog dima, jedna od preventivnih mera u kući svakako može da bude da se cigareta puši – van nje, naročito imajući u vidu da toksini oslobođeni sagorevanjem duvana mogu da ostanu u vazduhu i po nekoliko sati od gašenja cigarete.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.