Koštaju kao Svetog Petra kajgana! Da li biste probali najskuplje kafe na svetu? (FOTO) (GIF) (VIDEO)
Foto: Giphy

crna kraljica

Koštaju kao Svetog Petra kajgana! Da li biste probali najskuplje kafe na svetu? (FOTO) (GIF) (VIDEO)

Sa šećerom ili bez njega ona je opojna i teško je odoleti. Ovaj napitak je omiljeni i naći ćete ga svuda u svetu, gde god da se zadesite
Objavljeno:

Ljubitelji kafe znaju koliko je u svako trenutku važna njena svežina, aroma i jak ukus. Ona je zdrava, malo kofeina zaista ume da prodrma organizam. Pije se na različite načine u različitim delovima sveta, a ono što je svima zajedničko je uživanje u njenoim ukusu.

Svet je odlepio za ovim kafama, a i vi ćete kad ih vidite (FOTO) (VIDEO) Kafa se retko pije u samoći, najbolji ukus ima kada ste okruženi društvom i kad njen jedinstven ukus možete da začinite ćaskanjem.

27 savršenih poklona za prave obožavatelje kafe (FOTO) Za prave ljubitelje kafe ovo su najomiljenije vrste, a zbog načina pripreme i zato što su veoma retke imaju astronomske cene.

foto: Shutterstock

1. Kopi Luwak Ovo je najređa kafa poreklom sa Sumatre, a datira iz 30-ih godina 19. veka. Dobila je naziv po sisarima koji se zovu ‚"Luwak" odnosno cibetka, a žive na drveću i jedu zrele plodove kafe.

foto: Giphy

Plodove jedu cele, sa semenkama kafe i kroz njihov digestivni trakt prolaze kroz hemijske procese, fermentaciju, a želudačni sokovi bukvalno masiraju ova zrna, uklanjajući im oštre ivice, deo kofeina i proteina, koji kafu čine gorkom i neprijatnom za piće. Zatim se čeka da ova zrna izađu kao izmet cibetke.

foto: giphy

Netaknuta zrna kafe se skupljaju iz izmeta ove životinje, čiste i dalje prže kao svaka druga kafa. Kafa ima šmek čokolade i karamele. Da bi se dobilo 150 grama ove kafe potrebno je oko pola kilograma izmeta cibetke. Ovo je najskuplja kafa na svetu i cena joj ide od 550 evra za kilogram pa naviše. 2. Hacienda La Esmeralda Ova kafa potiče iz Paname, a obično raste blizu Guave da bi mogla da sazreva lagano u hladu. Njeni plodovi se se beru ručno. Kafa prolazi kroz rigoroznu kontrolu kvaliteta svakog dana, a sva zrna koja su zelena se odbacuju, koriste se samo ona dobro zrela.

foto: giphy

Poznata po tome što je blago pržena, svetlo braon boje, bez masnoće na zrnima i ima pikantan miris. 3. St. Helena kafa Ova kafa se uzgaja na ostrvu Sveta Helena na kojem je boravio Napolen Bonaparta. Na ostrvu vlada suptropska klima, i nalazi se južnom Atlantskom okeanu na oko 1200 kilometara od obale Afrike. Ova kafa je popularnost stekla time što ju je navodno sadio i sam Napoleon.

foto: giphy

Uzgaja se još od 1733. godine, a poslednjih 10 godina, kafa Sveta Helena je poznata među ljubiteljima kafe zbog svog jedinstvenog kvaliteta. Za uzgoj se koristi samo prirodno đubrivo koje ne sme da sadrži neorganske supstance iz koncentrata koji se daje životinjama kao suplement.

foto: giphy

Sve životine čiji se izmet koristi kao đubrivo moraju biti organski hranjene, travom koja nije dotakla nikakve hemikalije ičli veštačka đubriva. Kafa se dalje ispira i tretira u čistoj izvorskoj vodi koja izvire na jednoj od planina na ostrvu.

foto: Profimedia

4. El Injerto Ova kafa se uzgaja u Gvatemali, još od početka 18. veka. Jedna od najpopularnijih regija za njen uzgoj je Koban, poznata po oblačnoj i kišnoj klimi, koja je najvažnija za njen neverovatan ukus.

foto: giphy

Najpopularnija El Injerto kafa dolazi iz regije Huehuetenango i ona je jedna od najnagrađivanijih kafa na svetu. Ima specifičnu aromu i boju i nezaobilazna je poslastica za sve ljubitelje glamuroznih kafa. 5. Fazenda Santa Ines kada kažete Brazil pomislite na kafu, on ima renomiranu istoriju proizvodnje kafe, a ovo je najkvalitetnija kafa koja potiče odatle.

foto: giphy

Fazenda Santa Ines je visoko kvalitetna kafa koja se ručno bere, a poznata po citrusnoj aromi i nežnoj teksturi. Ova kafa ima čokoladni šmek i najčešće se služi kremasta. Svojoim šmekom i posebnim ukusom osvaja srca ljubitelja širom sveta.

foto: Profimedia

6. Black Ivory Coffee Kao i Kopi Luwak kafa i ova se dobija iz izmeta životinja, ali nešto većih. Severni Tajland ima poseban način proivodnje kafe iz izmeta slonova. Ovi slonovi žive u zaštićenom području za slonove na granici sa Laosom i Mjanmarom.

foto: giphy

Ovi slonovi se hrane hranom u koju su umešana zrna kafe, oni ne mogu da svare ova zrna pa ona nesvarena izlaze kroz izmet, odakle se uzimaju, peru i dalje obrađuju.

foto: profimedia

Želudac slonova služi kao neka vrsta prirodne posude za fermentaciju, a enzimi smanjuju dejstvo gorkih supstanci koje kafu čine nepitkom. Usporeni proces vrenja u crevima slonova stvara poseban ukus ove kafe. Ovo je 10 najskupljih kafa na svetu, pa pogledajte koje su: (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.