AKO VAŠ PAS JEDE TRAVU, MOŽE BITI JAKO BOLESTAN: Proverite da li ima ove simptome
Ilustracija, Foto: Profimedia

otkrivamo

AKO VAŠ PAS JEDE TRAVU, MOŽE BITI JAKO BOLESTAN: Proverite da li ima ove simptome

U većini slučajeva je bezazleno

Objavljeno:

Ponekad pas jede veće količine trave, ne birajući određenu vrstu, a poslije toga povraća. U tom slučaju se najvjerojatnije radi o gastritisu ili gastroenteritisu, kaže veterinarka Tatjana Šoban

Vlasnici pasa često se pitaju zašto njihovi ljubimci jedu travu. Postoji više razloga - kao prvo, biolozi tvrde da je za pse jedenje trave normalna pojava, to čak rade i divlji kanidi (vukovi, kojoti...) u prirodi. Često pas sam zna što mu nedostaje u ishrani, pa pažljivim biranjem travki nadoknađuje ono što mu fali.

Vetrinari tvrde da trava može biti dobar izvor probavnih enzima, kalijuma i vlakana. Stoga, ne treba svaki puta dizati paniku ako je pas u šetnji odabrao par slasnih zalogaja trave.

Psi, posebno štenci, ponekad jedu travu iz zabave, igraju se na taj način. Niti to nije problematično, naglašavaju veterinari, ukoliko trava nije tretirana štetnim pesticidima.

Kada treba ići kod veterinara?

Postoje situacije kada jedenje trave može ukazivati za ozbiljnije probleme i potrebna je pomoć veterinara.

Postoje i slučajevi kada pas jede veće količine trave, ne birajući određenu vrstu, a posle toga povraća. U tom slučaju se najverojatnije radi o gastritisu ili gastroenteritisu, kada pas mučninu i nadutost pokušava sam rešiti izazivanjem povraćanja. Ukoliko to radi povremeno, nekoliko puta godišnje, ni to nije zabrinjavajuće. Verojatno je pojeo nešto što mu ne odgovara i instinktivno sebi pomaže, tvrde veterinari.

Problem nastaje ukoliko primetite da vaš ljubimac redovito pase travu i nakon toga povraća. To je sasvim siguran znak da ima neki oblik probavnih problema te je potrebno pokušati promeniti njegovu ishranu, a ukoliko se stanje ne promeni ni tada, potražiti stručnu pomoć veterinara.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbijadanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.