NA ČETKICI ZA ZUBE ŽIVE MILIONI BAKTERIJA: Pridržavajte se ovih 5 PRAVILA i zaštitite usta od INFEKCIJE
Važno je kako držite četkicu, Foto: Profimedia

DOBRA HIGIJENA

NA ČETKICI ZA ZUBE ŽIVE MILIONI BAKTERIJA: Pridržavajte se ovih 5 PRAVILA i zaštitite usta od INFEKCIJE

Četkicu bi trebalo da čistite, a donosimo savete kako to učiniti i gde treba da je držite

Objavljeno:

Otprilike 100 miliona bakterija živi na površini četkice za zube, a jedna od njih je i e. coli, prema istraživanjima Univerziteta Mančester u Engleskoj.

Ovo zvuči užasno, ali navodno nema razloga za paniku jer su, eto, i usta puna bakterija pa se nećete razboleti od onih koje žive na četkici.

- U usnoj se šupljini nalazi stotine mikroorganizma - kaže dr. Gajl Mekombs , profesor stomatologije te dodaje kako je čak i plak ustvari tip bakterije.

Ništa do ovog nije razlog za paniku jer osim ako se ravnoteža u ustima poremeti.

Pranje zubi, posebno električnom četkicom može bakterije samo grunuti ispod mesa, što ne mora dovesti do problema osim ako delite četkicu s partnerom pa će u vašim ustima završiti "nepoznate" bakterije.

foto: Profimedia

Verovatno nećete infekciju dobiti zbog vlastite četkice, čak i ako je prekrivena bakterijama vaš će se imunološki sistem sam pobrinuti kako da eliminiše ove uljeze. Ipak, četkicu bi trebalo da čistite, a donosimo savete kako to učiniti i gde treba da je držite.

Važno je u kojem delu kupatila čuvate četkicu jer je u većini njih WC šolja vrlo blizu umivaonika. Svaki put kad pustite vodu, bakterije se raspršuju po vazduhu, a sigurno ne želite da se one zalepe na četkicu.

- Zdrav razum nalaže da četkicu ne držite blizu wc šolje, pa je držite u ormariću ako je moguće, i uvek spustite dasku pre nego pustite vodu - kaže Mekombs.

Osim što drže četkice, okupljaju i bakterije! Studija sprovedena od strane National Sanitation Foundation (NSF) je otkrila kako su držači za četkice treći najprljaviji predmet u kući.

Nakon što ste maknuli četkicu na pravo mesto i oprali držač za nju, učinite i ovo:

Isperite četkicu mlazom tople vode nakon korištenja.

Četkica uvek mora biti suva pre pranja zuba.

Neka uvek bude u posudi tako da deo kojim peremo zube ne dodiruje ništa.

Ne koristite tuđe četkice.

Četkice svih članova porodice nikad ne čuvajte jednu uz drugu jer se tako bakterije mogu "prebacivati" s jedne na drugu.

Poželjno da je se baci svaka tri do četiri meseca, ili češće ako ste često bolesni ili imate slab imunološki sistem. Četkicu deteta menjajte i češće.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Ordinacija.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.