Želite da se hranite zdravo? Evo koliko košta zdrav, a koliko nezdrav doručak u BG (GIF)

BRINITE O SEBI

Želite da se hranite zdravo? Evo koliko košta zdrav, a koliko nezdrav doručak u BG (GIF)

Više nemate izgovora, krajnje je vreme da počnete da mislite o svom zdravlju i da počnete da se hranite kvalitetnije i zdravije
Objavljeno: 09:34h

Stara poslovica kaže- Doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju. To bi trebalo da vam kaže koliko je doručak značajan za organizam. Sigurno ste već mnogo puta čuli kako je doručak najvažniji obrok u toku dana, od njega zavisi vaše raspoloženje, vaše zdravlje, a i vaša linija. Svet je odlepio za ovim kafama, a i vi ćete kad ih vidite (FOTO) (VIDEO) Međutim lako je svaki dan govoriti da ćete početi da se hranite zdravo, usput tražiti izgovore zašto to ne radite i tako u nedogled. A izgovori su brojni i možete da ih birate od onog nemam vremena za doručak, preko kakve su cene zdrave hrane koja je već spremna, do toga nisam gladan pa ću doručkovati u dva sata. Nije tako, izgovori vam i nisu neki, zaboravite ih i počnite da jedete normalno! Evo na koje sve načine možete da doručkujete u Srbiji, i koliko to zaista košta: Nezdravi doručak je najčešće kaloričan i poguban za liniju, osim toga sadrži mnogo ugljenih hidrata i šečera koji ljuljaju nivo serotonina i ostalih hormona pa nakon njih opet brzo ogladnite. Posle ovakvog doručka imate mučan osećaj težine u stomaku. Za ovakav doručak se načešće jedu peciva, bureci, teški i kalorični sendviči i slično. 1. Sendvič Najčešći izbor za doručak ili večeru u Srbiji, pa i u većem delu sveta su sendviči. I to uglavnom oni nezdravi. Beli hleb, masni namaz, masno meso. Holesterol na sve strane u samom startu. Pogotovo za ljubitelje pohovanog ili prženog mesa, kajmaka i sličnih primamljivih masnoća. Belo brašno samo po sebi nije baš najzdraiji izbor, pogotovo kada se nađe u kombinaciji sa kajmakom, masnom pavlakom, pohovanim mesom ili slaninom.

Filip Plavčić
Postoje zdravije varijante koje su pripremljene od integralnog hleba sa manje masnim šunkama ili pečenicama, i manje masnim namazima na bazi biljne ili kisele pavlake. A sada su lako dostupni i sendviči pravljeni od beskvasnog hleba sa algama ili povrćem. Sve u svemu cene su slične i za sendvič vam je potrebno od 140 do 280 dinara zavisno od namirnica i količine sastojaka. Toliko koštaju i zdraviji sendviči pravljeni od algi, tosta ili beskvasnog hleba.
Filip Plavčić
2. Pica Drugi najpopularniji izbor za bilo koji obrok širom sveta je pica. Može se spremati na više načina, primamljivog je ukusa i možete je kupiti bilo gde. U proincipu ona i nije nezdrava, bar ne bi trebala da bude kada jedete laganu varijantu po izvornom receptu koja podrazumeva tanko testo, paradajz sir i eventualno masline. Međutim tu vrstu večina ljudi izbegava pa su daleko popularnije one koje preko sebe imaju kombincije više vrsta sireva ili mesa. U Srbiji su popularne one na koje se dodaje kajmak, kulen ili čak i mleveno meso. Pa od potencijalno dijetalnog obroka nastane prava kalorijska nuklearka.
Filip Plavčić
Pica nije mnogo štetna po vaše zdravlje, naravno ukoliko pojedete parče ili dva i ukoliko je ne jedete svako jutro. Postoje i zdrave varijante koje se prave od integralnog testa, povrća, ribe i manje masnog sira. One su dostupne na skoro svim mestima na kojima kupujete običnu picu. Cena po parčetu se kreće od 150 do nešto više od 210 dinara, zavisno od toga kakvu ,kombinaciju jedete. Trebalo bi da bude topla ako jedete masnu, međutim ako jedete lajt fvarijantu koja se sastoji od integralnog brašna, paradajza i ostalog povrća možete je jesti i hladnu jer nema masnoća koje će da se stegnu i da budu neukusne. Ovu zdravu varijantu možete napraviti sami i poneti sa sobom.
Filip Plavčić
Zdrav doručak je pun vitamina, omega 3 masnih kiselina ili proteina. On će vas držati sitim pa nećete grickati svaki čas, što je pogodno za čuvanje vaše linije. Osim toga stalno drži u normali nivo serotonina u organizmu, posle njega se osećate srećno a i koćža vam je uvek lepa. Nakon njega nema mučnog osećaja težine u stomaku. Za ovakav doručak se jedu salate, musli, kaše zdrave tortilje ili paste. 1. Salata od tune Najzdravija i najpopularnija već pripremljena varijnta hrane koju možete pojesti za doručak. Pravi se od kombinacija zelenih salata, tune, kukuruza, raznog povrća (paprike, maslina, šećerca i slično). Uz nju obično ide preliv od maslinovog ulja, balzamika ili limuna. Salate sa ribom su pune omega 3 masnih kiselina i vitamina C jer ga sadrži i limun i zeleno povrće. Osim ovih imate i mnogo drugih vitmina u ostalom povrću, kao i blagotvormne sastojke maslinovog ulja i maslina.
Filip Plavčić
Sastojci su niskokaloročni pa su ovakve salate prikladne za osobe na dijatema ili one koji paze na liniju. Cene ovakih salata se kreću od 320 do 400 dinara, zavisno od sastojaka i vrste ribe. Povoljnije je da je napravite kod kuće, a kako mora da bude u činiji možete da je nosite sa sobom, a način pripreme je izuzetno lak. Samo iseckate sveže povrće, pomešate sa tunom, a u posebnu posudicu izmešate balzamiko ili limunov sok sa maslinovim uljem. Za dijetalniju varijantu ne morate dodavati preliv jer riba već sadrži ulje, pogotovo ako je tuna koju ne možete lepo da iscedite, a malo limunovog soka i povrće učini salatu kompaktnom tako da ulje nije neophodno.
Filip Plavčić
2. Cezar ili ćureća salata Još jedna zdravija varijanta, ali nešto jača od salata sa ribom je Cezar salata izuzetno popularna u Srbiji, salata od ćuretine ili slično. Pravi se od grilovanog belog mesa, svežeg povrća (paradajza, paprike i slično) i dosta zelene salate. Uz njih idu prepečeni komadići hleba što je čini izuzetno zasićujućom. Iako su cene ovakvih salata nešto više u odnosu na obična peciva ovakve salate su bolji izbor jer je možete jesti kao pravi obilan obrok, a prorcije su velike tako da ukoliko jedete manje možete da ih razdvojite na dva obroka. Svakako vam prave veću uštedu jer posle njih nećete brzo ogladneti.
Filip Plavčić
Uz njih obično ide presiv od pesto sosa koji je zdrav, ili mešavine pesto sosa sa pavlakom što je nešto masnija varijanta, a na svim mestima gde ih kupite možete da birate sos po želji. Možete je jesti i bez sosa kao dijetalniju varijantu jer su svi sastojci sveži i kad se izmešaju veoma ukusni i bez preliva. Cene ovakvih salata se kreću od 340 do nešto preko 400 dinara.
Filip Plavčić
Svakako svaki obrok koji kupite već pripremljen bi bio povoljniji da ga pripremite kod kuće i ponesete, a kako su svi sastojci od kojih se prave zahvalni za stajanje i nošenje možete prilično uštedeti na doručku. Sitna peciva koja imaju nižu cenu vam neće napraviti neku veliku uštedu jer ćete posle njih ubrzo opet biti gladni, pa kad sve saberete vidite da tu i nema neke velike razlike. Njihove cene se kreću od 50 do 150 dinara zavisno od vrste peciva. Posle zdravog doručka ćete se osećati lepše i bolje nego posle nezdravog, a postoje i jeftinije varijante kao što su ovsene kaše od 70 do 100 dinara, ili porcije muslija sa jogurtom od 130 do 180 dinaras u zavisnosti od toga da li u bnjima ima svežeg voća. Uvek je povoljnija varijanta da sve to napravite kod kuće i ponesete sa sobom. Sastojke ćete kupiti u većoj količini pa ćete za jedan kupovni obrok moći da napravite bar 3 daleko bogatija kod kuće. Ono što je najbitnije doručak nikako ne preskačite!
Filip Plavčić
(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.