ISPRAVKA: Nauka ne “potvrđuje” čudo krsnog znaka
Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

ispravka

ISPRAVKA: Nauka ne “potvrđuje” čudo krsnog znaka

Ispravka

Objavljeno: 08:50h

Portal Espreso je datuma 9.2.2020. godine objavio tekst pod naslovom "ISTRAŽIVANJE U MOSKVI DOKAZALO: Moć krsnog znaka je stvarna! OSVEŠTENA VODA I HRANA SU LEK" koji je sadržao tvrdnje koje nisu naučno dokazane.

U skladu sa analizom fekt-ček portala "raskrinkavanje.ba", sporni delovi teksta su izmenjeni ili uklonjeni, a promenjen je i naslov.

Kompletnu analizu pogledajte ovde.

Naime, u tekstu su stajale informacije o navodnom istraživanju o moći krsnog znaka u Rusiji i o njegovim "rezultatima", a koje je vodila Angelina Malahovska. Njene tvrdnje da je dokazala da krsni znak ubija mikrobe, menja optičke osobine vode i slične nisu utemeljene u nauci i za njih ne postoje dokazi.

Neki od "rezultata" koji su objavljeni:

1. Radi istraživanja su uzeti uzorci vode iz raznih basena- bunara, reka, jezera. Svi uzorci su sadržali zlatnu stafilokoku i još jednu uvek prisutnu vrstu bakterija. Ali pokazalo se da se posle pročitane molitve “Oče naš” i osenjivanja uzorka krsnim znakom, ta količina štetnih bakterija smanjivala za 7, 10, 100 i čak i više od 1000 puta.

2. „Pokazalo se da se optička gustina vode u poređenju sa njenom normalnom vrednošću posle osvećenja povećava“.

„To znači da voda kao da “RAZLIKUJE” smisao izgovorenih molitvi nad njom, “pamti” taj uticaj i čuva ga određeno vreme što se vidi po povećanoj optičkoj gustini. Ona kao da se “napaja” svetlošću. Ljudsko oko naravno ne može da ulovi te isceliteljske promene strukture vode, ali spektrograf daje objektivnu ocenu te pojave.“

3. Krsni znak menja optičku gustinu vode praktično trenutno. Optička gustina vode, koja je osvećena osenjivanjem krsnim znakom od strane običnog vernika se povećava skoro 1.5 put! A kada to isto uradi sveštenik – skoro 2.5 puta! To jest zaključuje se da voda “razlikuje” stepen osvećenja od strane mirjanina ili sveštenika, čiji su prsti desne ruke sklopljeni radi blagoslova tako da izobražavaju prva slova Hristovog Imena.

4. Interesantan je i rezultat osvećenja vode od strane krštenog, ali neverujućeg čoveka, koji ne nosi krstić na grudima. Pokazalo se da voda “razlikuje” čak i stepen vere – njena optička gustina se izmenila samo za 10%! Zaista – “po veri vašoj – neka vam bude!"

Za sve ove i slične navode ne postoje naučni dokazi da su tačni.

Institut u čijim je laboratorijima Angelina navodno provela eksperiment postoji i nalazi se u Sankt Peterburgu. Međutim, šef laboratorije pri institutu na kojem je Angelina navodno radila je 2010. godine za list Ruski reporter opovrgnuo povezanost instituta i Angeline.

Portal Espreso se ovim putem izvinjava čitaocima.

(Espreso.co.rs/Balkanspress)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.