ZNATE LI ZAŠTO VAŠ PAS NAGINJE GLAVU DOK MU NEŠTO GOVORITE? Stigao je odgovor i na ovo pitanje
Psi imaju izuzetno osetljiv zvuk, Foto: Printscreen

ZABAVNO

ZNATE LI ZAŠTO VAŠ PAS NAGINJE GLAVU DOK MU NEŠTO GOVORITE? Stigao je odgovor i na ovo pitanje

Psi imaju izuzetno osetljiv sluh i sposobni su registriovati daleko veći raspon frekvencija od ljudi

Objavljeno:

Pas može naginjati glavu kao odgovor na određene reči koje bi mu mogle biti značajne, poput 'poslastica', 'loptica', 'idemo', ali i ako mu nos smeta da vam bolje vidi usta dok pričate.

To mu pomaže da bolje čuje

Psi imaju izuzetno osetljiv sluh i sposobni su registriovati daleko veći raspon frekvencija od ljudi. Stoga je jedno od objašnjenja zašto naginju glavu i to jer i ta navika pomaže postavljanje spoljašnjeg dela uha u pravu poziciju, a sve kako bi mogli locirati izvor tog zvuka.

- Oni mogu naginjati glavu i kao odgovor na određene reči koje bi im mogle biti značajne, poput 'poslastica', 'loptica', 'idemo' - objašnjava Wailani Sung, stručnjakinja za ponašanje životinja.

Jednako je i kada psu govorite nešto što ne razume potpuno pa nagne glavu levo ili desno. To može biti prirodni odgovor na stvari koje čuje, a koje ga asociraju na nešto fino i zabavno, nešto poznato, ali nije posve siguran da pričate o tome.

foto: Profimedia

- Pas pokušava shvatiti što govorite, što znači da možda pokušava slušati reči koje razume ili su mu značajne. Psi znaju naginjati glavu i kada procenjuju neobične ili nove zvukove, oni su znatiželjna bića - kaže Wailani Sung.

- Znaju naginjati glavu jer su čuli reč koja zvuči slično drugoj reči koju znaju, ali ne zvuči potpuno isto i možda su malo zbunjeni - dodala je.

Pomaže i da vidi bolje

Dr. Stanley Coren je u časopisu Psychology Today pojasnio da psi mogu naginjati glavu i kako bi bolje čuli, i to je objasnio. Kaže kako se pseća njuška nalazi u njegovom vidnom polju, kao i nos kod ljudi. Stoga pas zna naginjati glavu kako bi pomaknuo njušku i bolje video ono što ga zanima.

Naglašava kako iz te poze pas bolje videti ljudska usta, posebno kada mu se čovek obraća rečima, prenosi Reader' Digest.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.