AKO OTVARATE VRATA NA AUTU LEVOM RUKOM, ŽIVOT VAM JE UGROŽEN! Ovo morate da pročitate! (VIDEO)
Kojom vi rukom otvarate vrata?, Foto: Profimedia

OPASNO

AKO OTVARATE VRATA NA AUTU LEVOM RUKOM, ŽIVOT VAM JE UGROŽEN! Ovo morate da pročitate! (VIDEO)

Ovo su važni saveti

Objavljeno: 06.02.2020. 14:43h
  • 3

Kad izlazi iz automobila, skoro svaki vozač vrata otvara levom rukom. Međutim, to nikako nije dobra ideja jer nekoga može koštati života.

Pošto parkirate automobil uz put, okrenite se i otvorite vrata desnom rukom. Tako ćete okrenuti glavu prema nazad i imati prilike da na vreme vidite prolazi li kraj vas biciklista ili motociklista kojeg bi otvaranjem vrata mogli da srušite, ili možda drugo vozilo koje će vam otkinuti vrata, a moguće vas i povrediti.

To se događa češće nego što mislimo. Na primer, biciklista ne može da zna da će vozač baš u tom trenutku izaći iz vozila, a vozač ne gleda šta se događa na putu već automatski levom rukom hvata ručicu na vratima i otvara ih. Tu se radi o sekundama koje mogu značiti život ili smrt.

Otvaranje vrata desnom rukom zapravo prisiljava vozača da okrene gornji dio tela, a tada se puno veći deo puta nađe u njegovom vidnom polju. U Holandiji vozači paze na te stvari pa puno češće koriste desnu ruku. Sve je stvar navike i toga da nam neko ukaže na potencijalni problem o kojem do tada nismo ni razmišljali, piše CountryLiving.

Pogledajte u videu kako to izgleda na cesti:

Bonus video:

(Espreso.rs/24sata.hr)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media