ISPOVESTI DEVOJAKA IZ TERETANE: Sve je počelo kad je jedan MUŠKARAC...
Mučne ispovesti, Foto: Profimedia

mučno

ISPOVESTI DEVOJAKA IZ TERETANE: Sve je počelo kad je jedan MUŠKARAC...

Tokom treninga u telu se stvaraju velike količine testosterona. To znači da reakcije, naročito muškaraca, mogu biti pomalo ekstremne.

Objavljeno:

Za 19-godišnju studentkinju Elen iz Njukasla, odlazak u teretanu nekad je bio užitak, no sada se sve češće u njoj osjeća krajnje neugodno.

Razlog je jedan muškarac, čije ime ne zna, ali koji joj već duže vreme stvara nelagodu.

Zove ga Vrištač, po zvukovima koje ispušta kad podiže tegove, a kada ona vežba, ne skida pogled s nje. Osim toga, često je i ismejava, jer ga je jednom zatekla kako imitira njene čučnjeve i umire od smeha. Razmišljala je već da se požali osoblju, no nije to učinila jer joj se čini da je Vrištač ljubazan i u prijateljskim odnosima sa svima njima.

Neprimeren odgovor zaposlenika

U teretanu je prestala nositi uobičajene topiće, sada vežba u širokim majicama, no muškarac se i dalje ne miče od nje.

Britanski Guardian ističe kako je njen slučaj samo jedan u moru sličnih, a reč je o problemu o kojem se malo ili gotovo ništa govori. Navode slučaj kada se jedna klijentkinja požalila osoblju lanca teretana Gymbox, a njihov odgovor bio je sve samo ne ohrabrujući.

- Tokom treninga u telu se stvaraju velike količine testosterona. To znači da reakcije, naročito muškaraca, mogu biti pomalo ekstremne - rekao joj je zaposlenik Gymboxa. Iz lanca su se naknadno ispričali klijentkinji rekavši kako takav odgovor nije bio primeren.

Još jedna klijentkinja teretana Rosie (Guardian navodi kako su neka imena izmenjena radi zaštite identiteta), otkrila je drugi aspekt ove priče - ona sama bila je izložena zlostavljanju od strane radnika teretane.

Londončanku je zaposlenik teretane uhodio, a iz baze podataka nabavio je broj njenog mobilnog te joj počeo slati fotografije svog penisa.

- Rekla sam mu da nisam zainteresovana. Tada se razljutio i počeo mi slati razne uvredljive sadržaje na internetu - ispričala je Rosie. Sve je kulminiralo kada je jednog dana, dok se zabavljala uz roštilj, Rosie dobila e-mail od svog zlostavljača. Napisao joj je da će, ako odmah ne ode s njim u teretanu, kontaktirati njenog dečka i ispričati mu da ga je varala. Otišla je, a on je bio krajnje bezobrazan prema njoj. Kap koja je prelila čašu bilo je kada ju je pratio u saunu i pokušao je tamo zarobiti. Tada je otkazala pretplatu u teretani i pobjegla, ali se zbog straha nikad nije odlučila prijaviti svog zlostavljača.

- Bojala sam se da bi mi mogao uništiti život - ispričala je.

Njen slučaj je ekstreman, no i mnogo suptilnije forme spolnog nasrtaja mogu biti vrlo neugodne.

foto: Printscreen/Instagram/JenSelter

Neželjeni dodiri

- Postoji veliki raspon ponašanja koja su zapravo zlostavljanje. Buljenje u nekoga, davanje seksualizovanih komentara, pokušaj uvlačenja nekog u neželjeni razgovor ili dodiri na koje druga strana nije pristala samo su dio toga - kaže dr. Bianca Fileborn s melburnskog sveučilišta.

Ističe kako su žene izložene takvom ponašanju sklone mijenjati vlastite životne navike, primjerice odlaziti u teretanu samo u određeno vrijeme kada mogu biti sigurne ili izbjegavati prostorije, poput one za dizanje utega u kojoj su uglavnom muškarci.

Postoji i zdravstvena dimenzija ovog problema. Ako im vežbanje, koje nam je dokazano svima potrebno, od ugode preraste u neugodu, žene će se teže držati te zdrave životne navike.

- U jednom trenutku uverila sam sebe da je sve u mojoj glavi, da sam paranoična. No, to nije bilo. Trojica muškaraca u teretani su me snimali. Nakon toga su upali u uniseks kupaonicu i blokirali me. Da bih izašla morala sam se očešati o njih, a oni su dahtali - kaže 33-godišnja Jade koja je tada uspela pobeći.

U tom je slučaju, doduše, teretana ekspresno reagirala, upravitelj joj se ispričao, a muškarcima je blokirano članstvo. No, pitanje koju Guardianova tema otvara jest koliko je takvih slučajeva u teretanama širom sveta još.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.