NEŠTO VELIČINE MOG DLANA PALO MI JE IZMEĐU NOGU! Rekli su mi da moje bebe više nema, ŠTA JE ONDA OVO?
Operacija - ilustracija, Foto: Dragana Udovičić

ČESTA POJAVA

NEŠTO VELIČINE MOG DLANA PALO MI JE IZMEĐU NOGU! Rekli su mi da moje bebe više nema, ŠTA JE ONDA OVO?

- Istovremeno sam bila užasno tužna, ali kao da je sve bilo moja krivica jer se nije radilo o 'pravom detetu'. Bila sam u potpunom šoku

Objavljeno:

Jedna od šest žena koja izgubu bebu u ranim fazama trudnoće pogode dugoročne psihološke posledice, otkriva britanska studija koja ukazuje da je važno pristupiti adekvatno problemu.

Spontani pobačaj predstavlja psihičku traumu za ženu i izaziva strah da će se ponoviti. Svetska zdravstvena organizacija definisala je spontani pobačaj kao gubitak trudnoće do 22. nedelje.

Učestalost spontanog pobačaja otprilike je 8 do 20 odsto, ali učestalost je manja kod žena koje su barem jednom rodile zdravo dete (oko 5 odsto). Učestalost se smanjuje napredovanjem trudnoće, a ti se podaci odnose na trudnoće koje su klinički utvrđene, dakle potvrđene. Pretpostavlja se da je učestalost spontanih pobačaja veća u klinički neprepoznatim trudnoćama i da iznosi oko 13 do 16 odsto svih trudnoća.

- Ženama treba obzirniji pristup i specifična nega nakon gubitka trudnoće, kad god se ona dogodi - kažu istraživači za BBC.

Toni Edvards Bejton (36) kaže kako je mislila da gubi razum, od zbog pomešanih osećanja nakon spontanog pobačaja. Kako je objasnila imala je utisak da umire.

- Istovremeno sam bila užasno tužna, ali kao da je sve bilo moja krivica jer se nije radilo o 'pravom detetu'. Bila sam u potpunom šoku.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia, Ilustracija

Toni i njen suprug Met su čuli da je njihova beba umrla u 12. nedelji, sve je otkriveno ultrazvukom, kad lekar nije mogao da ustanovi otkucaje srca. Nakon toga je došlo do spontanog pobačaja, telo se 'očistilo samo' dok je bila kod kuće, u kupatilu.

Iako ju je lekar upozorio da bi se situacija mogla tako razviti i da je to bolja opcija nego kiretaža, nije očekivala da će tako jako krvariti punih osam dana, i osećati bolne kontrakcije.

- Mislila sam da ću poludeti, nisam znala što mi se tačno događa, šta mogu da očekuje i kako bi trebalo da se osećam - rekla je.

Panika

Na kraju je nešto 'prepoznatljivo i veličine dlana' palo između njenih nogu usred noći. Kad je sledećeg dana nazvala bolnicu, rekli su joj da 'donese tkivo' i da će ga oni analizirati.

- Meni to nije tkivo, već naše dete - rekla je Toni.

U sledećim nedeljama počela je da paniči zbog svega, naročito je bila uznemirena zbog ćerke koja je imala četiri godine.

- Brinula sam se da li će umreti, zamišljala sam kako pada i umirala od straha - ispričala je.

Mesecima kasnije, njen lekar opšte prakse dijagnostikovao joj je PTSP (posttraumatski stresni poremećaj) i ponudio joj savetovanje, ali nije otišla jer je tada bila ponovno trudna.

- Sledećih devet meseci bilo je grozno, bila sam uverena da ću ponovo izgubiti dete - kaže ona.

Toni i Met sada imaju dve ćerke, Fibi koja ima osam godina i Vilou dve godine.

U studiji u kojoj je učestvovalo 650 žena i koja je sprovedena na "Imperial College" u London, 29 odsto žena pokazalo je simptome posttraumatskog stresa mesec dana nakon gubitka trudnoće, a ta se brojka smanjila na 18 odsto nakon devet meseci. Većina je prošla rani pobačaj pre 12 nedelje - ostali su imali vanmateričnu trudnoću.

Mesec dana nakon gubitka, 24 odsto žena ima simptome anksioznosti i 11 odsto njih boluje od depresije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.