Srećan ti rođ, girose: Svi misle da je grčki, a on je u stvari... (FOTO) (GIF)

NEZAOBILAZNO ZA GURMANE

Srećan ti rođ, girose: Svi misle da je grčki, a on je u stvari... (FOTO) (GIF)

Prvi međunarodni festival u jedenju girosa se približava, a nije daleko. Da li ćete ga posetiti?
Objavljeno: 19:20h

Giros je hrana koju su evropljani najviše prihvatili i često se jede, a 8. maja će biti održan 1. Svetski dan u jedenju girosa u Solunu. 20 najlepših torti s motivom svetski poznatog šumskog duha (FOTO) Giros potiče od grčke reči ‚‚γυρος [ˈʝiros]" što u prevodu znači okrugao, u krug, omotan, obavijen. To je tradicionalno grčko jelo od mesa pečeno na vertikalnom ražnju, obično se služi kao sendvič sa salatama, sa paradajzom, lukom i zaziki salatom, umotan u tanaku lepinju , nalik na tortilju.

Giros vodi poreklo od turskog donera, odnosno vrste ćevapa, a prvobitno je donesen u Solun odakle se u raznim varijacijama raširio po čitavoj Grčkoj i Kipru. Doner je bio najpopularnija hrana u Evropi koju su turci doneli sa sobom prilikom naseljavanja, a ujedno je i najprihvaćenija hrana od strane Evropljana. Da bi se lepo ispekli, komadi mesa se nalaze na visokom vertikalnom ražnju, koji se okreće u krug. Ako meso nije dovoljno masno dodaju se tanki komadi slanine tako da pečeno meso uvek ostaje sočno i hrskavo. Pečeno meso se sa vertikalnog ražnja seče na male sočne komadiće koji se stavljaju u tanku lepinju. Ta lepinja je obično podmazana, blago pečena i topla. Kuvar na dlan stavlja papir na njega pečenu lepinju pa meso, a preko mesa se stavlja paradajz, crni luk, pečeni krompir ili pomfrit, i na kraju se lepinja uvija zajedno sa papirom koji se na kraju nalazi oko čitavog girosa. U giros se na kraju dodaje zaziki salata. U Grčkoj je meso za giros obično svinjsko ili jagnjeće, a moderne varijante se prave i od piletine ili teletine. Na Kipru je giros najčešće od svinjetine ili piletine. Moderni girosi nude različite alternative klasičnim sastojcima. Za pileći giros se najčešće upotrebljava majonez pomešan sa senfom, pod nazivom "σως" ili „sos“ na grčkom. Na Kritu je najpopularnije svinjsko meso za punjenje, iako u nekim većim gradovima posebno u Haniji postoji i piletina kao alternativa.
Na ostrvu Kos, u Egejskom moru, meštani u giros stavljaju piletinu i prženi krompir. Moderni girosi se prave sa raznim varijacijama i eksperimentiše se sa raznim sastojcima. U nekim restoranima se mogu naći savremeni girosi sa neobičnim ukusima kao što je giros od tune oli neke druge ribe, vegetarijanski povrćni giros, lagani za one koji drže dijete. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.