JEDITE BANANU POSLE VINA, A JAJA NAKON PIVA! Ovo su saveti za MAMURLUK koje preporučuje NUTRICIONISTA
Mamurluk / Ilustracija, Foto: Profimedia

evo rešenja

JEDITE BANANU POSLE VINA, A JAJA NAKON PIVA! Ovo su saveti za MAMURLUK koje preporučuje NUTRICIONISTA

Važan savet!

Objavljeno:

Verovali ili ne, mamurluk možete lečiti i bananom, indijskim orasima, pa i tabletom protiv alergije, ali sve zavisi od toga šta ste pili. Naime, svaka vrsta alkohola izaziva drugačije reakcije i simptome u organizmu, pa tome treba prilagoditi i lek, tvrdi nutricionista Šer Koks. Evo koje je savete dala za one koji preteraju s alkoholom, a u zavisnosti od toga šta su pili. Dakle, osim rasola i paradajz čorbice, postoji još proverenih "lekova".

Belo vino

Previše vina uopšteno izaziva upalu, zbog čega bela krvna zrnca pojačano proizvode i otpuštaju u krv citokine. To su iste ćelije koje se oslobađaju u krvi kad dobijete grip i dovode do sličnih simptoma: glavobolje, mučnine i umora, a banana će vratiti kalijum koji ste izgubili zbog diuretskog efekta alkohola, tvrdi Koksova, piše Informer.

Crveno vino

Neke vrste zrelih vina mogu da podstaknu telo da oslobađa histamine i izazovu simptome koji se mogu povezati s alergijom, poput suvih očiju ili glavobolje.

Indijski orah povećaće nivo energije, a uz to popijte tabletu protiv alergije, koja će suzbiti proizvodnju histamina i simptome slične alergijskoj reakciji. Dobar izbor može da bude i čaša mlake vode sa kašičicom meda, koji će vratiti izgubljeni šećer.

Džin-tonik

Čaša vode s malo narendanog đumbira smiriće želudac iziritiran preteranom konzumacijom ovog pića. Za doručak pripremite tost sa kašičicom meda. Med sadrži fruktozu, koja ubrzava metabolizam alkohola.

Pivo

Pivopije od mamurluka mogu brže da se oporave doručkom koji uključuje jaja i avokado. Jaja su bogata proteinima koji sadrže cistein, aminokiselinu koja razgrađuje toksične nusprodukte nastale iz alkohola, dok je avokado bogat vitaminom B6, koji smanjuje mišićnu slabost i razdražljivost. Popijte i šolju do dve jakog čaja, što će pomoći da se organizam rehidrira.

Šampanjac

Lepršavi mehurići u ustima dok pijemo šampanjac ostavljaju utisak kao da uopšte ne pijemo alkohol, tako da je lako prevariti se. Glavobolje mogu da budu "epske", jer se upravo zahvaljujući tim mehurićima alkohol bolje apsorbuje u organizmu.

Najbolji lek: koka-kola sa šećerom. Šećer će vam dati energiju, a kofein koji sadrži "podiže" organizam. Za doručak poslužite slaninu prepečenu na roštilju, jer je bogata vitaminima B grupe, pa deluje kao katalizator koji pomaže da se alkohol razgradi.

Sajder

Sajder kod mnogih izaziva nadutost želuca. Prva pomoć može da bude šolja tople vode s malo đumbira, sa kašičicom šećera ili meda, kako biste nadomestili izgubljeni šećer i smirili želudac. Ako sve ovo ne pomogne, popijte šolju pileće supe. Supa će rehidrirati organizam, a bogata je triptofanom, aminokiselinom koja pomaže organizmu da proizvodi serotonin, što će vam popravi raspoloženje.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.