2020. GODINA JE PRESTUPNA: Za ovu pojavu vezuje se NESREĆA! Prestupne godine je počeo RAT U BOSNI, umro je TITO...
Tito je umro prestupne godine, Foto: Profimedia

prokletstvo

2020. GODINA JE PRESTUPNA: Za ovu pojavu vezuje se NESREĆA! Prestupne godine je počeo RAT U BOSNI, umro je TITO...

Prestupna godina je svaka ona koja je deljiva s četiri, osim na prelazima u nove vekove, kada su prestupne sve one godine koje su deljive s 400

Objavljeno: 31.12.2019. 09:54h
  • 3

Prestupna godina poznata i kao interkalarna godina ili bissekstilna godina je koja kalendarski sadrži dodatan dan koji se dodaje da bi se sinhronizovala s astronomskom ili sezonskom godinom.

Zbog toga, prema gregorijanskom kalendaru svaka prestupna godina ima 366 umesto uobičajenih 365 dana, tako da se februar produžuje na 29 dana. Upravo takav će biti i februar u 2020 godini, nakon prethodne 2016.

Vekovima je pokušaj sinhronizacije kalendara s dužinom prirodne godine bio uzrokom zbrke, sve dok koncept prelazne godine nije pružio način kako nadoknaditi vreme.

- Sve se svodi na činjenicu da broj okretaja Zemlje oko vlastite osi, odnosno dana, nije jednak ili na bilo koji način povezan s time koliko dugo treba Zemlja da obiđe Sunce - kaže Džon Lov, upravnik Odeljenja za vreme i frekvencije Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (NIST).

Sunčana ili tropska godina je duga otprilike 365 dana 5 sati 48 minuta i 46 sekundi, a nijedan kalendar koji se sastoji od čitavih dana ne može se podudarati s tim brojem, a naizgled ignorisanje naizgled malog komadića vremena kreira puno veći problem nego što možemo zamisliti.

Dokazi za to nalaze se u istoriji- od divljih pomicanja datuma do pratećeg društvenog, poljoprivrednog i verskog haosa. Zbog toga je većina savremenog sveta usvojila gregorijanski kalendar i njegov sistem prestupne godine kako bi dani i meseci pratili godišnja doba.

Napori da se prirodni raspored prilagodi našem vlastitom od samih početaka nisu baš slavno prolazili. Još od sumerskog kalendara nastalog pre nekih 5000 godina, godina je bila jednostavno podeljena u 12 meseci od kojih je svaki imao 30 dana.

Njihova godina od 360 dana bila je gotovo 7 dana kraća od našeg godišnjeg putovanja oko sunca. Praksa dodavanja dodatnih dana u godinu stara je najmanje koliko i ovi sistemi od 360 dana.

- U vreme egipćanskog usvajanja ovog kalendara, oni su bili svesni da postoji problem, no nisu dodavali dane, već bi samo na kraju godine dodali pet dodatnih dana za proslave - objašnjava Lov za National Geographic.

Raniji Egipćani (pre oko 3100. g. Pr. Hr.) i druga društva od Kine do Rima nekada su koristili lunarne kalendare za praćenje vremena. No lunarni meseci u proseku imaju 29,5 dana, pa godinu čini tek oko 354 dana. Zbog toga su društva koja su zadržala lunarno vreme brzo odmakla od sinhronizacije s godišnjim dobima zbog 11-dnevnog zaostajanja.

Rimljani su višekratno pokušavali da izmene ovaj kalendar neredovno dodajući dane ili mesece, ali ti nepristrani napori samo su ukazivali na potrebu reforme.

U vreme kad je Julije Cezar provodio srećne sate s Kleopatrom, rimski je kalendar odstupio od godišnjih doba za neka tri meseca. Istovremeno, Egipat je imao 365-dnevnu godinu i već su u trećem veku pre Hrista utvrdili korisnost sustava s prestupnom godinom svake četiri godine.

Cezar je spremno usvojio taj sistem, no zbog toga je prethodno morao odrediti jednu "godinu zbrke" u trajanju od 445 dana. Bila je to 46. godina pre Hrista, a služila je da se isprave prethodna odstupanja. Rimljani su odlučili kako će dan koji se dodaje prestupnoj godini biti upravo 29. dan februara.

Taj se standard u svetu usvojio 1582. godine. Prestupna godina je svaka ona koja je deljiva s četiri, osim na prelazima u nove vekove, kada su prestupne sve one godine koje su deljive s 400.

Po narodnim verovanjima prestupne godine koja je sama po sebi "baksuzna" ne bi trebalo započinjati nikakve ozbiljne poslove. Isto tako ove godine praznovjrni veruju da ne bi trebalo ulaziti u brak jer će on neslavno završiti, tako barem smatraju Grci.

Ipak, ako se odlučite venčati onda bi bilo poželjno da žena zaprosi muškarca. Samo tada ga, po britanskoj tradiciji, može i zaprositi jer su tada kao rodne norme izvrnute. Ako on odbije mora joj darovati poljubac i par svilenih rukavica.

Ne treba ove godine ni saditi voće jer će ono roditi svako druge, a moguće je čak i svako četvrte godine. Zatim, treba saditi u jesen, a ne u proleće.

Nekadašnji predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito umro je prestupne 1980., a rat u Bosni i Hercegovini počeo je i završio prestupne godine (1992. i 1996.), Putin je došao na vlast prestupne 2000. godine, ekonomska kriza započela prestupne 2008. godine...

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media