ZAŠTO DECA IMAJU NAPADE BESA I KAKO ODREAGOVATI? roditelji, ovo je dobro znati!
Foto: Profimedia

OTKRIVENO

ZAŠTO DECA IMAJU NAPADE BESA I KAKO ODREAGOVATI? roditelji, ovo je dobro znati!

Kada roditelji primete najavu besa, treba da mu preusmere pažnju na nešto drugo

Objavljeno:

Napade besa dvogodišnjeg deteta treba shvatiti kao neizbežan deo njihovog razvoja, jer im nedostaje sposobnost prigušivanja sopstvenih osećanja.

Javlja se u trenutku frustracije nečim što ga zbunjuje, zbog nečeg što ne razume, ili nemogućnosti da dobije nešto odmah. Za dvogodišnje dete ne postoji reč kasnije, a neispunjavanje želja ga u najmanju ruku poražava, ističu stručnjaci.

Malo dete više razume nego što može da kaže, pa ga to dodatno izaziva. Koliko će se ljutiti, zavisi od njegovog temperamenta i snage emocija. Bes je uglavnom izazvan umorom i glađu, ali je često uslovljen i stresom. Dete pod stresom ima problem sa spavanjem, tužno je, a nekada i bolesno.

Kada roditelji primete najavu besa, treba da mu preusmere pažnju na nešto drugo, ali da ne računaju da će to uvek uspeti. Kada bes počne, treba da ga ignorišu i nastave da se bave svojim poslom.

Jedino treba da vode računa da se ne povredi. Ukoliko se ne distanciraju, dete će podsvesno povezati svoj bes sa roditeljskom pažnjom i izgubiti želju da ga prevaziđe.

Napade besa deca prevazilaze kada su u stanju da se tečno izraze rečima, a to obično biva u uzrastu od četiri godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.