Da li ste vi što mrzite gejeve bolesnici? Ovo je najkontroverznije svetsko istraživanje! (FOTO)

ljubav i mržnja bez pardona

Da li ste vi što mrzite gejeve bolesnici? Ovo je najkontroverznije svetsko istraživanje! (FOTO)

Da li ste homofob? Ako jeste, treba da znate da to može biti pokazatelj ozbiljnih psihičkih poremećaja
Objavljeno: 21:02h

Italijanski istraživači su izazvali veliku pometnju među homoseksualcima kada su objavili rezultate najnovijeg istraživanja "Psihoticizam, nezreli odbrambeni mehanizam i preplašeni stilovi povezivanja povezani su sa povećanim homofobičnim stavovima" u časopisu za seksualnu medicinu. U naučnom radu se homofobija povezuje sa psihoticizmom, konceptom koji javnost baš ne razume, ali za koji autori istraživanja kažu da se smatra činiocem koji može predvideti psihotična stanja poput shizofrenije.

Reuter Eduardo Munoz
U istraživanju je učestvovalo 560 studenata sa Univerziteta iz Rima odgovarajući na pitanja kojima se utvrđivala lestvica homofobije. Autor istraživanja Eamanuel A. Džanini je rekao da su nakon empirijske analize otkrili da psihoticizam predstavlja važan rizični faktor za homofobne stavove. Psihoticizam karakteriše mnoge disfunkcionalne aspekte ljudskog razmišljanja, jer se očituje kod smanjene metakognicije. Jačina psihoticizma smatra se mogućim pokazateljem psihijatrijskih bolesti.
Sa druge strane profesor Herek sa Univerziteta u Kaliforniji kaže da ne postoje empirijski podaci da je homofobija neka vrsta psihičke bolesti. Ispitanici su imali između 18 i 30 godina, a većina je imala 22 godine. Žene su zauzimale 70 procenata ispitanika, a 408 od 500 ispitanika su bili katolici. Prethodna ispitivanja su pokazala da religija dosta utiče na predrasude o homoseksualcima, pa istraživanje nije realan prikaz za zapadne zemlje.
Oboleli od shizofrenije su takođe osvojili mnogo bodova na ovim testovima ali kako kaže doktor Herek to ne znači da će ispitanici nužno oboleti od psihičkih poremećaja. Herek još kaže da to što je homofobija označena kao bolest nimalo ne pomaže u ovom slučaju , i da je bolje pričati o stavovima, kulturnim predanjima i osobenostima kojima naginju ljudi određenih uverenja i ponašanja.
(Espreso.co.rs / Izvor: express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.