AKO POSLUŠATE OVE SAVETE, ŽIVEĆETE BOLJE U SLEDEĆOJ GODINI! Bitno je da primenite SVE što piše!
Foto: Profimedia

saveti

AKO POSLUŠATE OVE SAVETE, ŽIVEĆETE BOLJE U SLEDEĆOJ GODINI! Bitno je da primenite SVE što piše!

Etimološki, 'odugovlačenje' potiče od latinskog glagola procrastinare, što znači odlagati do sutra

Objavljeno: 21:21h

Kada istinski budete okruženi stvarima koje najviše privlače vašu pažnju shvatićete da opterećenost s vremenom i nije najbolji način za rešavanje problema. Pomoću ovih šest načina naučite bolje odlučivati i tako postepeno ostvarivati svoje ciljeve u nadolazećoj 2020. godini.

1. Što više odugovlačimo, to nam je gore

Etimološki, 'odugovlačenje' potiče od latinskog glagola procrastinare, što znači odlagati do sutra. Ali to je više od samo dobrovoljnog odgađanja. Reč odugovlačenje je takođe izvedena i od drevne grčke reči akrasia, što znači raditi nešto protiv našeg boljeg prosuđivanja.

2. Birajte ključni trenutak

Nemojte odgađati, ali niti se baviti stvarima pre nego što za to dođe vreme. No, zašto je tako teško suzdržati se? Jedno od objašnjenja je evolucija. Ako sada ne uzmete voće na nižim granama, kasnije ga možda neće biti. Tako bi vam isto moglo ponestati vremena za dovršavanje zadatka ili je moguće da zaboravite na njega.

3. Samo bitno

Upravljanje pažnjom je umetnost. Usredotočite se na to da stvari činite iz pravih razloga, na pravim mestima i u pravim trenucima. Dajte prednost ljudima i projektima koji su vam važni i neće vam više biti važno koliko dugo nešto traje.

4. Ne dajte se smesti

'Duboko usredotočeni rad' je pojam koji se odnosi fokusiranje bez ometanja u kognitivno zahtjevnom zadatku. Drugim rečima opisuje situaciju kada ste stvarno udubljeni u nešto što radite. Da bi posao bio odrađen na taj način, ne sme vas niko ometati. Čak i brz pogled na telefon ili pretinac e-pošte može značajno smanjiti vaše performanse zbog prebacivanja konteksta.

5. Maknite mobitel od sebe

To što smo s vremena na vreme nedostupni ključno je za jačanje našeg fokusa. Istraživanje Američkog psihološkog udruženja za 2017. godinu pokazalo je da su ljudi neprekidno i trajno dostupni na elektroničkom uređaju, proveravaju e-poštu na svoj slobodni dan, neprekidno 'skrolaju' kroz feedove na društvenim mrežama, odgovaraju na poruke u svako doba dana, a to je povezano s višom razinom stresa. Polovično obraćanje pažnje na sve znači da niste u mogućnosti potpuno pažnju obratiti ni na što.

6. Nemojte se ustručavati, učinite to!

U nekom se trenutku moramo podsetiti da sve te promene koje stvorimo u kreaciji nas više ne čine boljima već i različitima. Prepoznavanje te tačke u kojoj se naš nastavak rada i prepravljanja napokon isplati je jedna od najtežih veština za naučiti, ali i jedna od najpotrebnijih, piše The New York TImes.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.