VRHUNSKA JELA NA VAŠOJ PRAZNIČNOJ TRPEZI: 12 lakih recepata GORDONA REMZIJA za prste polizati! (VIDEO)
Gordon Remzi, Foto: Youtube printscreen

UČITE OD NAJBOLJEG

VRHUNSKA JELA NA VAŠOJ PRAZNIČNOJ TRPEZI: 12 lakih recepata GORDONA REMZIJA za prste polizati! (VIDEO)

Poznat je po kombinovanju jednostavnih namirnica koje na tanjiru često izgledaju savršeno

Objavljeno:

Gordon Remzi poznat je po svome kulinarskom umeću, ali i britkom jeziku kojim osvaja publiku u kulinarskim emisijama koje je radio.

Poznat je po kombinovanju jednostavnih namirnica koje na tanjiru često izgledaju savršeno. Kaže kako postoje trikovi i saveti uz pomoć kojih i najobičniji prokelj može biti puno ukusniji, a deo ručka spreman i dva dana unapred, pa za praznike ne morate poslužiti obično pečenje s krompirom.

Evo 12 saveta koje je istaknuo, a prenosi portal Tasty:

Sve što možete, pripremite unapred

Ako organizujete veliku zabavu, Remzi preporučuje da se pripremite za kuvanje te da pripremite što je moguće više toga unapred, kako biste imali više vremena za druženje s porodicom. Stvari koje mogu stajati, poput pečenog povrća ili umaka, pripremite dan ili dva unapred i pospremite u frižider.

Prokelj prokuvajte, pa prepecite

Ako ih samo skuvate, biće previše običan i teško ga je začiniti. Zato prokelj prokuvajte dva minuta u kipućoj vodi, pa ih dovršite na tavici na kojoj ste prepekli malo narezane pančete. To će pomoći da iznutra budu mekan, a spolja pomalo zapečen i hrskav. Malo pančete dodaće im bogati mesni ukus, tako da će i klincima biti prihvatljivije.

Obložite ćurku slaninom

Pje nego što ju stavite u pećnicu, obložite ćurku trakicama slanine. To će pomoći da se lepše ispeče te da bude manje suva, a i umak od pečenja biće bogatiji. I ne zaboravite ostaviti meso da malo odmori pre nego što ćete ga narezati. Za to vreme meso apsorbira sokove koje je toplina 'isterala', pa će biti sočnije.

Krompir skuvajte u kori i oljuštite vruć

Tajna dobrog pirea je u tome da se krompir kuva u kori, kaže Ramzi. Ona štiti krompir od toga da apsorbira vodu i postane gnjecav. Kad je kuvan, oljuštite ga vrućeg i zgnječite.

Desert - hrskava jabuka

Odličan izbor za desert su hrskave jabuke, za koje ne treba puno vremena. Ogulite jabuke i deo narežite na tanke kolute, a jednu ili dve naribajte, savetuje Remzi. Jabuke pospite s malo smeđeg šećera i promešajte. Posložite ih na lim za pečenje koji ste prethodno premazali s malo maslaca.

U posebnoj činiji pomešajte malo brašna, zobenih pahuljica, smeđi šećer, malo cimeta i limunovog soka, te hladni maslac narezan na komade, pa sve izmešajte dok ne dobijete hrskavu smesu. Prebacite po jabukama i pecite 40 do 50 minuta na 180 stepeni.

Krompir zažutite kurkumom

Da biste svom pečenom krompiru dali lepu boju, začinite ga pre pečenja s malo kurkume. Osim što će pečen izgledati privlačnije, dobiće i poseban ukus, kaže Remzi.

Prilog od bornaije umesto klasike

Umesto pečenog krompira, ili mlinaca, za prilog poslužite kuvane boranije. Kuvajte ih kratko, da ostanu al dente, pa kratko uronite u hladnu vodu, da ostanu hrskavi. Možete ih skuvati i dan ranije, pa ih pred posluživanje samo pospite s malo belog luka koji ste prethodno kratko prepekli na maslinovom ulju.

Gotovi umak od brusnica

Uz puricu se odlično slaže umak od brusnica koji možete pripremiti i do tri dana ranije te čuvati u frižderu. Remzi u umaku kombinuje brusnice, jabuke, sok od narandže, karamel i crveno vino. Korisno je da umak odstoji, jer će se tako ukusi bolje razviti, kaže.

Fini umak od mesa

Umak od pečenja mesa reducirajte kuvanjem. Zgusnuti ga možete s malo brašna, no želite li da bude još ukusniji, dodajte sitno naseckani paradajz, koji će pomoći da se bolje zgusne i dati mu svežiji ukus.

Pijana pavlaka

Da biste na poseban način zasladili bili koji desert, dodajte kašiku pavlake u koju ste tokom tučenja dodali kašiku viskija ili nekog likera. Ukus će 'prodrmati' i najuuspavanijeg gosta i dati posebnu toplinu čak i ako planirate poslužiti običan puding.

Ćurku punite - s limunom

Bez obzira na to kakav recept imali za punjenje ćurke, dodajte mu malo sitno ribane limunove korice, što će dati prijatan miris, ali i živahniji ukus jelu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.