Zašto se jaja za Uskrs farbaju baš u crvenu boju? (FOTO) (GIF)

LJUBAV I JOŠ PONEŠTO

Zašto se jaja za Uskrs farbaju baš u crvenu boju? (FOTO) (GIF)

Da li znate kakve veze imaju mudraci, Marija Magdalena i Jerusalim s crvenim uskršnjim jajima?
Objavljeno:

Svi koji slave Uskrs znaju da se jaja uvek boje na Veliki petak, a po tradiciji da ih treba obojiti prepodne i da ih mora biti u crvenoj boji. Šta je Uskršnji post, zašto postimo i kako to utiče na naše zdravlje? (FOTO) Sadašnja raskošna jaja sa mnogo ukrasa su nastala jer ljudi vole da lepo proslave ovaj praznik, i da ga učine što srećnijim i zanimljivijim. Farbanje jaja je najstariji hrišćanski običaj. Prema staroj mitskoj priči jaja se farbaju u crveno jer najavlju vaskrsenje Isusa Hrista. Nakon što je Isus Hrist razapet na krst, Marija je na drumu srela mudrace. U korpici je nosila jaja i zastala je da ispriča mudracima šta se dogodilo. Oni su joj, tešeći je, rekli da će Isus Hristos vaskrsnuti.

Marija im u početku nije poverovala, a oni su joj rekli da će jaja u korpici pocrveneti kao dokaz uskrsnuća, i jaja su zaista pocrvenela. Od tada je običaj da se jaja farbaju baš na Veliki petak kada je Marija srela mudrace, i da se jaja farbaju u crveno. Prema drugoj legendi stanovnici Jerusalima su se rugali hrišćanima zato što pričaju o vaskrsnuću, i nisu verovali u njega. Rekli su im da je nemoguće da neko vaskrsne, kao što je nemoguće da kokoške snesu crvena jaja. Zato su kokoške sutradan snele crvena jaja. Od tada se jaja tog jutra boje u crveno.
Ovakve priče i legende se razlikuju od zemlje do zemlje i ima ih mnogo. Crvena boja je simbol radosti, sreće i ljubavi, zato i nije neobično zašto se baš ona našla na ovim jajima. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.