ZAŠTO SE PSI TOLIKO VRTE U KRUG PRE OBAVLJANJA VELIKE NUŽDE? Rešena je i ta misterija
Ilustracija, Foto: Beta / Dragan Gojić

zanimljivo

ZAŠTO SE PSI TOLIKO VRTE U KRUG PRE OBAVLJANJA VELIKE NUŽDE? Rešena je i ta misterija

Psi su evoluirali od vukova, a oni su itekako oprezni s visokom travom jer se u njoj mogu skrivati opasnosti

Objavljeno:

Postoje teorije da se pas vrti u krug pre obavljanja velike nužde zato da se uveri kako je mesto sigurno i da bi utabao okolnu travu kako mu vlati ne bi smetale pri tako važnom zadatku.

Psi su evoluirali od vukova, a oni su itekako oprezni s visokom travom jer se u njoj mogu skrivati opasnosti.

Ali, češki istraživač Hjinek Burda smatra kako su krugovi pre nužde kod pasa zapravo povezani s magnetnim poljem Zemlje. On tvrdi da psi imaju snažan unutrašnji kompas. On i njegov tim su dve godine proučavali 70 pasa tokom obavljanja nužde. Snimali su njihovo ponašanje i jačinu magnetskog polja.

Ispostavilo se da, kada je magnetsko polje bilo mirno, radije su se obavili nuždu okrenuti prema severu ili jugu. Kada je magnetsko polje bilo manje stabilno, tada su birali druge smerove. Ovakav obrazac ponašanja, smatraju, psima pomaže prisetiti se gde su obilježili svoj teritoriju i kasnije će lakše pronaći to mesto, prenosi Reader's Digest.

foto: Beta / Dragan Gojić

Svoju vernost psi pokazuju vlasnicima čak i dok obavljaju veliku nuždu. Možda ste primetili kako vas vaš ljubimac gleda direktno u oči dok napeto pokušava izbaciti to iz sebe. A, jeste li znali zašto to radi?

Radi se o tome da se psi osećaju nesigurnima i ranjivima dok vrše nuždu pa proveravaju pazi li vlasnik na njih. To, takođe, pokazuje kako pas ima poverenja u svojeg vlasnika, veruje mu i uz njega se oseća sigurno.

Psi, takođe, vole prošetati pre vršenja nužde jer tako podstaknu rad creva, odnosno pobrinu se da se kompletno isprazne. Stoga, ne požurujte svojeg psa jer ćete kasnije imati problema - recimo, kad ga 'pritisne' usred noći pa vas izvuče iz toplog kreveta. Zato je bolje pustiti ga da u miru obavi ono što ima.

Nakon što se olakšaju psi zadnjim nogama pokušavaju zatrpati izmet. To je zato što pokušavaju počistiti nered za sobom. Inače, psi su vrlo uredni i ne vole obavljati nuždu blizu mesta na kojem najčešće borave - što dalje, to bolje. Ipak, postoje izuzeci koje je teško objasniti.

bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.