NIKAKO NE BACAJTE STARI HLEB: S njim možete spremiti jedno od najukusnijih tradicionalnih jela, PRSTE DA POLIŽETE
Kako se pravi popara?, Foto: Youtube printscreen

tradicionalno jelo

NIKAKO NE BACAJTE STARI HLEB: S njim možete spremiti jedno od najukusnijih tradicionalnih jela, PRSTE DA POLIŽETE

Umesto da bacite hleb, koji vam od prošlog dana ostane, isecite ga na kockice svaki put i prosušite u rerni na 100 C

Objavljeno: 30.11.2019. 09:00h
  • 4

U našem narodu postoji verovanje da hleb ne valja bacati.

Ono potiče od davnina, još iz srednjeg veka, kada se hrana vrlo poštovala jer se do nje dolazilo velikim trudom i mukom. A nije je bilo u izobilju kao danas.

Umesto da bacite hleb, koji vam od prošlog dana ostane, isecite ga na kockice svaki put i prosušite u rerni na 100 C. Potom ga čuvajte u platnenoj vreći, u ostavi na suvom i hladnom mestu. Tako ćete ga sačuvati od buđi i propadanja, a uvek ćete imati spreman materijal za poparu.

Sastojci:

stari hleb
1 kašika kajmaka
1 kockica putera
sir
voda
mleko
so

foto: Profimedia

Priprema:

U dublju šerpu sipajte malo vode, posolite i dodajte kockicu putera. Kad voda proključa, smanjite vatru, dodajte malo mleka i stavite hleb. Promešajte pažljivo drvenom varjačom, pa ostavite da jednom proključa. Vodite računa da se ne raskuva i ne pretvori u kašu. Sklonite sa vruće ringle, dodajte sir i kajmak, pa promešajte.

Jedite toplo, ali ne vruće.

Poseban ukus popari daće reš ispržena slaninica. U tom slučaju,obratite pažnju na količinu masnoće (putera i kajmaka). Uz tanjir popare prijaće vam i šolja toplog mleka, ili možda jogurta, ako pravite sa slaninicom.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/opanak.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media