AKO STE UHVATILI DETE U LAGANJU, NE OČAJAVAJTE: Psiholog objašnjava zašto je to DOBAR ZNAK
Da li vas dete laže?, Foto: Stock

vaspitavanje dece

AKO STE UHVATILI DETE U LAGANJU, NE OČAJAVAJTE: Psiholog objašnjava zašto je to DOBAR ZNAK

Dr. Li kaže da mlađa deca koja prikrivaju ili izbegavaju istinu, imaju kognitivnu prednost pred onima koji to ne rade

Objavljeno: 18.11.2019. 12:46h
  • 4

Prema istraživanju koje je vodio Kang Li, profesor psihologije iz Univerziteta u Torontu, deca vrlo rano počinju da lažu.

Među dvogodišnjacima koji govore, 30 posto njih već je nešto slagalo. Do navršene tri godine, skoro polovina pokušava redovno nešto da slaže. S četiri godine, taj broj iznosi čak 80 posto! A u dobi od pet do sedam godina skoro svako dete laže.

Dr. Li kaže da mlađa deca koja prikrivaju ili izbegavaju istinu, imaju kognitivnu prednost pred onima koji to ne rade.

- Laganje zahteva dve stvari. Deca moraju da razumeju šta neko drugi misli. Ovu sposobnost zovemo teorijom uma. Deca koja se bolja u teoriji uma bolja su i u laganju - objašnjava dr. Li. 

Druga stvar je znati planirati unapred kako bismo sprečili neželjene aktivnosti. 30 posto dece mlađe od tri godine koja znaju lagati imaju veće sposobnosti za to, a laži im pomažu da se izvuku iz za njih nezgodnih situacija. T

Takve kognitivne sposobnosti kod dece koja rano počinju lagati, znače da će takva deca biti uspešnija u školi i u komunikaciji s drugom decom na igralištu.

Dr. Li je sprovodio eksperimente teorije uma na grupi od 58 dece predškolske dobi u Kini, podelivši ih u dve grupe. Polovina dece dobila je šest treninga iz teorije uma, a druga polovina dobila je treninge u kojima su učili brojeve i veštine snalaženja u prostoru. Istraživači su otkrili da su deca iz prve grupe bolje lagala, ali i bila bolja u lažima od dece iz druge grupe.
 

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/miss7)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media