OVO KUHINJSKO POSUĐE MORATE REDOVNO DA MENJATE: Skuplja OPASNE BAKTERIJE i narušava higijenu!
Foto: Profimedia

da li ste znali?

OVO KUHINJSKO POSUĐE MORATE REDOVNO DA MENJATE: Skuplja OPASNE BAKTERIJE i narušava higijenu!

Neke predmete koje koristite kod kuće morate hitno izbaciti iz upotrebe

Objavljeno:

Kao i sve drugo u vašem domu, i kuhinjsko posuđe, aparati i druge pomoćne spravice imaju svoj rok trajanja, posle kojeg bi ih trebalo zameniti novim.

Neke predmete koje koristite kod kuće morate hitno izbaciti iz upotrebe ili pretvoriti samo u “uspomenu”, jer je njihov rok trajanja odavno prošao i ne bi više trebalo da ih koristite kako ne bi narušavali higijenu.

Drvene kašike

Menjajte ih svake tri godine ili kada primetite da su oštećene. Napukle varjače predstavljaju pravi mali raj za razvoj opasne bakterije ešerihije koli.

Ne zaboravite da je drvo porozni materijal koji upija mirise i vlagu, ali i sve bakterije.

Zato drveni pribor perite odmah nakon korištenja, nemojte ga predugo kvasiti među prljavim suđem i nemojte ga sušiti na vlažnom mestu.

Gumene lopatice

Menjajte ih svake dvije godine ili kada su vidno izgrebane, istopljene ili su promenile boju. Špatule imaju i jedan higijenski problem.

Naime, većinom su napravljene od dva dela, drške i glave. Upravo je spoj između ta dva dela mesto u koje ulaze ostaci namirnica koje se koriste i ono se teško čisti.

Kada primetite talog koji ne možete ukloniti, onda je vreme za nove špatule.

Noževi

Mijenjajte ih svake dve godine ili ako su slomljeni, zarđali te nema svrhe da ih više oštrite.

Savet: Produžite im vek trajanja tako što ćete ih oštriti jednom sedmično i to kamenom ili brusom za oštrenje.

Ovi višenamenski nožići često su u upotrebi, koristimo ih gotovo svakodnevno i zbog toga se lako istroše, pogotovo oni s nazubljenom oštricom.

Suđe od teflona

Menjajte ga svake dve do tri godine. Kada se pojave ogrebotine te teflon počne da se ljušti, a pranje ostataka od, recimo, jaja postane prava mala noćna mora, vreme je za kupovinu novog suđa.

Ako želite produžiti vek trajanja ovog posuđa, obavezno ga pokrijte papirnatim ubrusom pre nego što u njega stavite neku drugu posudu kod pospremanja.

Plastične daske za sečenje

Menjajte ih svake godine ili nakon što tragovi noža postanu vidljivi.

Najbolje bi bilo kada biste imali različite daske za meso i povrće kako biste smanjili rizik od trovanja salmonelom ili nekom drugom opasnom bakterijom.

Na onoj za ribu ili meso ne pripremajte voće ili povrće i obrnuto kako eventualnim bakterijama iz mesa i ribe ne biste kontaminirali druge namirnice.

foto: Profimedia

Sunđeri za posuđe

Više od 85 posto ljudi spužvice za pranje posuđa ne ispira na dovoljno visokoj temperaturi koja bi ubila štetne bakterije, upozorili su stručnjaci iz britanskog Globalnog saveta za higijenu.

Prema njihovom istraživanju, spužvice i krpe sadrže čak šest puta više bakterija nego kvake na vratima toaleta, za koje se smatra da su velik izvor zaraze.

Istraživanjem je utvrđeno da oko sedam posto sunđera ima više od milijardu bakterija po meri od metra kvadratnog, 60 posto njih sadrži opasnu ešerihiju koli, a 25 posto njih iznimno visoke koncentracije bakterije Pseudomonas spp., koja se povezuje s infekcijama oka i kože, ali i fatalnim bolestima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Hayat)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.