JEZIVO OTKRIĆE O MLEVENOJ KAFI: Među zrna često upadne i nešto JAKO GADNO! Ovo je velika tajna proizvođača
Znate li kako se melje kafa?, Foto: Shutterstock

razmislite još jednom pre nove šoljice kafe

JEZIVO OTKRIĆE O MLEVENOJ KAFI: Među zrna često upadne i nešto JAKO GADNO! Ovo je velika tajna proizvođača

Ovo će vas zgroziti

Objavljeno:

Ako je vaša kafa napravljena od prethodno samlevenog zrna, postoji poprilično velika šansa da u njoj pijete samlevene bubašvabe, a da toga niste ni svesni.

Profesor biologije sa Univerziteta u Montani, Daglas Emlen, u jednom je intervju ispričao svoje dogodovštine sa studijskog putovanja. Naime, njegov profesor s kojim je putovao je bio pravi zavisnik o kafi, te su zbog njega svako toliko morali tražiti kafiće koji pred njim melju svežu kavu.

"Stvarno smo puno vremena trošili kako bismo nahranili njegovu ovisnost, jer mu je trebala kafa svakih par sati. Na kraju mi je konačno objasnio da mora piti samo prava zrna kave koja su samlevena pred njime, zbog toga što ima jake alergijske reakcije na bubašvabe", prisetio se Douglas Emlen, prenosi News.

Mlevena kafa, koju kupujete u teglama, prethodno se skladišti u velikim gomilama zrna kave u kojima se nalaze i bube. Te velike hrpe zrnaca se ne mogu nikako filtrirati od raznih nametnika, tako da se sve zajedno melje.

"Američki standardi za kontrolu hrane i lekova dopuštaju da u zrnima kafe bude do 10 posto prljavštine i insekata", rekao je dr. Emlen.

Nije samo kafa ta koja sadrži ostatke buba, razne namirnice koje svakodnevno unosimo u sebe takođe sadrže njihove delove.

"Eecimo, u SAD-u je dozvoljeno 60 mikroskopskih fragmenata buba i jedna dlaka glodavaca u 100 grama čokolade. U pšeničnom brašnu toleriše se 150 delova buba u 100 grama proizvoda, a u testenini 225 delova u 225 grama. Voćni sokovi smeju sadržavati do pet jaja muve i jednog crva na 250 mL da bi bili prihvatljivi za tržište", piše Dunja Turk za Bioinstitut blog.

Prema tome, američka istraživanja su došla do rezultata da godišnje hranom u organizam unesemo 0,5 do 1 kilogram buba.

Uprkos tome što ovo saznanje u nama budi gađenje, ne morate se brinuti, jer ako niste alergični na bube, njihovi ostatci u hrani nisu štetni za vaše zdravlje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.