DOLAZI ZIMA I MORATE DA OPERETE JAKNU? Na ovaj način to uradite u KUĆNIM USLOVIMA
Kaputi, Foto: Profimedia

praktično

DOLAZI ZIMA I MORATE DA OPERETE JAKNU? Na ovaj način to uradite u KUĆNIM USLOVIMA

Čišćenje zimskog kaputa nije samo pitanje dobre higijene

Objavljeno: 26.10.2019. 22:44h
  • 2

Većina od nas nikada ne bi sanjala da celu sezonu ne opere farmerke ili majicu. Zašto je onda zimska odeća – koja je jednako važna kao i one druge, ako ne i više – tako često izostavljena iz “zabave”‘?

U redu, kaput ne dira direktno naše telo. Ali čak i ako se ne dotakne koža ili znoj, on zapravo uspostavlja kontakt s drugim, zagađenijim stvarima tokom dana – izduvnim gasovima automobila, padavinama, raznim zagađenjima…

Čišćenje zimskog kaputa nije samo pitanje dobre higijene, već ćete mu tako i produžiti “rok trajanja”. Briga za zimske kapute će povećati njihovu dugovečnost u nadolazećim sezonama.

Pravilno pranje potrebno je jednom ili dvaput godišnje i uvek perite kaput na kraju sezone pre dugotrajnog skladištenja. Posebnu pažnju posvetite rukavima. Čišćenje zimskih kaputa mnogo je lakše nego što očekujete, a mi vam donosimo nekoliko saveta…

Vuneni kaputi

Zvuči neverovatno, ali zapravo možete mašinski oprati vunene kapute. To je u osnovi isti proces kao i pranje džempera. Prvo tretirajte mrlje s odstranjivačem mrlja za vunu. Zatim okrenite kaput iznutra prema van i stavite ga u mrežastu vrećicu za veš, isperite je hladnom vodom na vunenom, nežnom ili ručnom ciklusu mašine za pranje veša. Pazite da koristite deterdžent koji je posebno dizajniran za vunu ili kašmir. Konačno, sušite ga izbegavajući direktnu sunčevu svjetlost ili izvore toplote (jer se vuna može skupiti).

Perane jakne

Postupak pranja započinje isto kao i kod vunenog kaputa – prethodno tretirajte bilo kakve mrlje, a zatim ih okrenite naopako i operite unutar mrežaste vrećice na delikatnom programu pranja, koristeći toplu ili hladnu vodu. (Svakako uklonite sve odvojive krznene dijelove ili detalje od vještačkog krzna pre pranja – i ponovno, koristite koristite deterdžent pogodan za vunu.) U ovom slučaju, trebali biste osušiti jaknu u mašini za sušenje veša. Osušite na niskoj temperaturi i ponavljajte dok kaput nije potpuno oslobođen vlage, jer će to sprečiti buđ. Treba izvaditi jaknu iz sušilice na pola ciklusa i protresti je kako biste rasporedili punjenje.

Umetno krzno

Da bi bio kao novi, preporučuju se tretiranje bilo kakvih mrlja sredstvom koje je pogodno za umjetno krzno i ručno operite deterdžentom pogodnim za vunu. Nakon što ga pažljivo operete, ostavite ga da se namače 30 minuta pre nego ga isperete u hladnoj vodi. Kod sušenje, položite ga ravno ili objesite – nikad ne stavljajte umetno krzno u u sušilicu. Možete upotrebiti češalj širokog zuba kako biste ga “počešljali”.

Jakne za outdoor aktivnosti i skijanje

Ako ste skijaš (ili neka drugi pustolov/ka), možda ste upoznati s mrljama od bljuzge – i koliko ih je teško ukloniti. Trik je namočiti jaknu pre pranja. Uzmite sredstvo za uklanjanje mrlja i umasirajte ga u mrlje. Zatim namočite jaknu u toplu vodu 30 minuta, dodajući izbeljivača za rublje, ako su mrlje jake. Ako vaša jakna sadrži puno mrežica, najbolje je ručno pranje u hladnoj vodi s malo deterdženta, ostavljajući da se namače 30 minuta i ispere hladnom vodom. Ako ne, možete ga mašinski oprati u mrežastoj vrećici na osetljivom ciklusu, koristeći hladnu vodu ako su mrlje izašle, ili vruću vodu ako su se zadržale. Zatim položite jaknu na suho, daleko od vrućine ili sunca.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media