IZ PRAVOSLAVLJA JE PREŠLA U ISLAM: Kada čujete razlog, ostaćete u potpunom šoku!
Džamija, Foto: Printscreen

priča

IZ PRAVOSLAVLJA JE PREŠLA U ISLAM: Kada čujete razlog, ostaćete u potpunom šoku!

Mnogi pretpostavljaju da sam islam primila pod uticajem svog muža

Objavljeno: 21.10.2019. 17:52h
  • 169

Verujem da je moja sudbina bila da postanem muslimanka, da se vratim svojoj istinskoj veri. Moja priča je pred vama da je pročitate. Krštena sam kao pravoslavna hrišćanka, ali sam retko posećivala crkvu. Za vreme mog detinjstva, u Rumuniji je govor o religiji bio tabu-tema zbog strogih komunističkih zakona. Nakon pada komunizma, moja porodica je nastavila da zanemaruje veru, a i zemlja je ostala većim delom sekularna.

Moja majka je posjećivala crkvu jedino u slučaju venčanja, sahrane, ili krštenja nekog deteta.

Ponekad je i mene vodila sa sobom, ali mi se nikad nije sviđao miris zapaljenih sveća i atmosfera u pravoslavnim crkvama generalno. Nikad mi se nije dopadao zvuk propovedi, i unutar ikad nisam osetila neku versku privlačnost.

Moje dve najbolje prijateljice su bile muslimanke. Tokom mog studiranja u Velikoj Britaniji, upoznala sam mnogo studenata iz svih krajeva sveta, a neki od njih su bili muslimani. Sprijateljila sam se s jednom devojkom iz Maroka i dve devojke iz Indonezije, iz prostog razloga što su bile mirne, jako pozitivne i pristupačne osobe koje su imale zanimljive hobije I, kao i ja, nisu pile alkohol. U toku poslednjih meseci magistarskog studija, upoznala sam jednog divnog muslimana koji je kasnije postao moj suprug.

Mnogi pretpostavljaju da sam islam primila pod uticajem svog muža. Mislim da je Allahova mudrost i želja bila da taj čovjek uđe u moj život i bude razlog mog povratka na Pravi put.

Mnogi pretpostavljaju da sam islam primila pod uticajem svog muža, niti je postavljao pitanje mog prelaska na islam. Kad sam ga upitala zašto mi ne priča o islamu, on mi je rekao da veruje kako čovekov odabir religije mora doći iz srca, a ne pod prisilom drugih.

Islam me privukao jer čoveku daje osećaj određenosti i predanosti nekom cilju, osećaj pripadnosti nečemu što sam odavno osećala u srcu. Nisam imala nikakvih finansijskih ili emocionalnih problema. Jednostavno sam osećala da je islam ono što nedostaje mom životu.

Nakon što sam se s mužem preselila u Katar (gde i danas živimo), uvek mi se dopadala zgrada lokalnog islamskog centra, zgrada s prelepim minaretom na obali mora. Obećala sam sebi da ću, ako ikad budem izgovorila šehadet, to učiniti u tom divnom objektu. Allah je ispunio moju želju.

Volela bih da što više ljudi u mojoj domovini zanemari medijske predrasude o islamu, počne učiti Kur’an i upoznavati se sa stvarnom porukom divne vere zvane islam.

Bonus video:

(Espreso.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media