SMRZNUTO POVRĆE OLAKŠAVA KUVANJE: Ali, da bi ostalo ZDRAVO I UKUSNO izbegavajte ovih 7 GREŠAKA
Smrznuto povrće dobro je kao i sveže, Foto: Profimedia

SAVETI U KUHINJI

SMRZNUTO POVRĆE OLAKŠAVA KUVANJE: Ali, da bi ostalo ZDRAVO I UKUSNO izbegavajte ovih 7 GREŠAKA

Smrznuto povrće je najbolje koristiti u supama, varivima, složencima i drugim jelima koja sadrže mnogo različitih namirnica

Objavljeno:

Smrznuto povrće ne samo da nam štedi vreme nego je jednako zdravo kao i sveže - zamrzava se brzim postupkom kad su nutritivne vrednosti na vrhuncu.

Ali, kome se nije dogodilo da mu se smrznuto povrće tokom pripreme pretvori u gnjecavu masu punu tečnosti i ne baš najboljeg ukusa?

Treba samo izbeći sledeće greške:

1. greška: U prodavnici uzmeš bilo koju vrećicu povrća

Stisni vrećicu nekoliko puta da proveriš je li povrće rastresito ili se slepilo u veliki grumen. Ako je slepljeno, znači da se negde putem već bilo odmrznulo pa se ponovno smrznulo. Tako iz njega iscure sokovi, postane kašasto, a to utiče i na boju i na ukus povrća, a da ne spominjemo da se gube i važni nutrijenti. Povrće se smrzava brzim postupkom, dok mu je hranjiva vrednost na vrhuncu. Rastresitost je dokaz da je tako i očuvano.

2. greška: koristiš smrznuto povrće za pogrešna jela

Smrznuto povrće je najbolje koristiti u supama, varivima, složencima i drugim jelima koja sadrže mnogo različitih namirnica jer će se u njima prikriti tekstura smrznutog povrća. Ako ga pomešaš sa svežim povrćem, razlika će biti uočljiva. Takođe, ako je povrće glavna zvezda jela, bolje je da bude sveže.

foto: Profimedia

3. greška: otopiš povrće pre kuvanja

Najslabija strana smrznutog povrća je tekstura. Kad se smrzne, voda koja čini najveći deo povrća se proširi, zidovi ćelija popucaju, a rezultat je mekše, gnjecavo povrće kad ga otopiš. Zato nema potrebe da ga otapaš pre pripremanja, brzo će se odmrznuti dok se kuva ili peče, a ipak će zadržati čvršću strukturu.

4. greška: NE otopiš i ne ocediš povrće pre kuhanja

Ovo je u suprotnosti s onim što smo ustvrdili u prethodnom poglavlju, ali postoje izuzeci. Na primer, ako ćeš spanać staviti na pitu ili pizzu, bolje ga je pre odmrznuti i ocijediti jer će inače pustiti vodu i pizza će postati gnjecava.

5. greška: prerano dodaš zamrznuto povrće

Većina smrznutog povrća je već blanširana tako da je vreme kuvanja kraće nego kad koristiš sveže povrće. Dodaš li ga prerano biće prekuvano, izgubiti vitamine (najbrže vitamin C i vitamin B). U variva i supe ga je najbolje dodati nekoliko minuta pre kraja kuvanja da zadrži boju i strukturu. Poštuj vreme kuvanja navedeno na pakovanju.

6. greška: čekaš godinu dana da ga pojedeš

Zamrzavanje štiti povrće od razmnožavanja mikroorganizama koji uzrokuju kvarenje, ali enzimi koji utiču na kvalitet hrane su samo usporeni pa iako povrće može u zamrzivaču stajati 12 meseci može doći do promene boje, ukusa i teksture. Da bi njegov ukus bio najsličniji svežem povrću, najbolje ga je pojesti unutar osam meseci ili i pre.

7. greška: povrće je bilo u dodiru sa vazduhom

Ako povrće nije dobro upakovano ili duže vreme stoji u otvorenoj vrećici može doći do oksidacije što pak menja sadržaj masti, strukturu i pigment hrane. I dalje će biti jestivo, ali više ne tako dobro. Ako nisi potrošila celo pakovanje odjednom, premesti povrće u vrećicu sa zipom i dobro zatvori.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/miss7)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.