OVE OSTATKE NAMIRNICA BACAMO, A NE ZNAMO KOLIKO SU KORISNI: Ovo će vam otvoriti oči!
Ljuska od jaja je izvor kalcijuma, Foto: Profimedia

iskoristi sve

OVE OSTATKE NAMIRNICA BACAMO, A NE ZNAMO KOLIKO SU KORISNI: Ovo će vam otvoriti oči!

Evo koje "ostatke" namirnica ne treba da bacate

Objavljeno:

Mnogi ljudi bacaju "ostatke" namirnica, a zapravo ne znaju koliko su korisni i zdravi.

- Namirnice su cele s razlogom – to je savršeno pakovanje dobro izbalansiranih nutritivnih sastojaka. Treba da ih iskoristimo maksimalno, kaže nutricionista Gabi Retner.

Evo koje "ostatke" namirnica ne treba da bacate.

Stabljika brokolija

- Brokoli je neverovatno hranljiv, sadrži vitamine B, vitamin C, kalcijum i gvožđe. Ono što mnogi ne shvataju je da je stabljika brokolija kuvana jednako hranljiva i zapravo bacaju te vitamine. Takođe, u tom delu brokolija se nalazi više vlakana nego u cvetovima - kaže nutricionista Alis Koklif.

Jezgro ananasa

- Ananas je dobar izvor vitamina C, mangana, vlakana i folata, a jezgro ananasa je takođe bogat izvor bromelaina - ističe Koklif.

Bromelain je inače enzim koji poboljšava varenje i smanjuje zapaljenje.

Nutricionista kaže da je zdravo pojesti jezgro ananasa, koje je ipak manje slatko od "mesa", ali ga možete dodati u smuti napitak, voćnu salatu...

Kora banane

U kori banane nalazi se serotonin, neurotransmiter koji čini da se osećate srećno, ali pomaže i da se umirite. Narendajte koru banane u ključalu vodu, ostavite da odstoji četiri-pet minuta, procedite i popijte.

foto: Profimedia

Pileće kosti

- Kosti su pune aminokiselina, kolagena i želatina, a kada ih skuvamo u bujonu, iskoristimo sve te dobre stvari - kaže Retner.

List kupusa

Većina ljudi baca spoljašnje listove zelene salate ili kupusa. Stručnjak Džejms Vong kaže da u tim listovima, zbog izloženosti svetlu, ima dvostruko više antioksidanata nego u unutrašnjim listovima.

Dobro ih operite i iskoristite ih, piše "Srbija danas".

Ljuska jaja

- Sadrži dosta kalcijuma u obliku kalcijum karbonata - oblika koji dosta podseća na onaj koji se nalazi u ljudskim kostima i zubima - kaže Retner.

Dobro operite ljusku jaja, prokuvajte ih da bi bile sterilne, a zatim ih osušite u rerni 10-15 minuta. Sameljite ih u prah i dobićete suplement kalcijuma u prahu - dodajte po kašičicu u smuti napitke, supe i druga jela.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.