AKO SE NAĐETE U LIFTU KOJI PADA, SAMO OVAJ POSTUPAK MOŽE DA VAS SPASI! Ovo je dobro znati
U liftu može doći do horora, Foto: Printscreen / liveleak

nikad se ne zna

AKO SE NAĐETE U LIFTU KOJI PADA, SAMO OVAJ POSTUPAK MOŽE DA VAS SPASI! Ovo je dobro znati

Naučnici i stručnjaci pokušali su da daju odgovore na ova pitanja ukoliko se nađemo u ovoj krajnje zastrašujućoj situaciji

Objavljeno:

Sama pomisao da se zaglavite u liftu, a kamoli da on krene da pada je zastrašujuća.

Ali, šta raditi ukoliko se dogodi da se lift stvarno otkači?

Naučnici i stručnjaci pokušali su da daju odgovore na ova pitanja ukoliko se nađemo u ovoj krajnje zastrašujućoj situaciji.

Može se reći da je mnogima već poznata ustaljena preporuka da, ako se nađemo u liftu koji se otkači, trebalo bi da skočimo u trenutku, neposredno pre njegovog konačnog susreta sa zemljom. Time bi se, navodno, smanjio pritisak koji udar reflektuje na telo.

Međutim, postavlja se pitanje: Kako ćemo pogoditi tačan trenutak kada će lift dodirnuti zemlju?, i drugo: Čak i ako uspemo da "uhvatimo" taj trenutak pri slobodnom padu, smanjićemo brzinu za samo tri km/h, što je ipak nedovoljno da bi smo spasili sopstveni život.

Druga okolnost koja nam svakako ne ide u prilog je činjenica da se možemo ozbiljno povrediti ukoliko udarimo glavom o plafon u datom trenutku pada. Taj udarac bi bio pod uticajem pritiska naše sopstvene težine, koja je 10 puta veća od našeg tela, a koja će se reflektovati na naše noge u trenutku udarca.

Dakle, i u jednom i drugom slučaju ne bi smo preživeli.

Prema istraživanju naučnika iz MIT centra za Biomedicinski inženjering, da bi smo uvećali šanse da preživimo pad lifta, trebalo bi da legnemo na pod, na sredinu lifta, jer će se tako ravnomerno rasporediti težina tela, a sila udarca će se maksimalno rasporediti na površinu tela.

Takođe, kako savetuju naučnici, nikako ne bi trebalo da zaboravimo da prekrijemo glavu rukama, jer će se na nju obrušiti delići uništenog lifta.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.