KRATKA ISTORIJA CIGARETA I NJIHOVIH ALTERNATIVA
Ilustracija, Foto: Stock

da li ste znali?

KRATKA ISTORIJA CIGARETA I NJIHOVIH ALTERNATIVA

Alternative su uvek postojale, a kako je to izgledalo u poslednjih 100, pa i više godina?

Objavljeno:

Godine iza nas obeležile su najveće anti-pušačke kampanje i alarmantne, uznemirujuče fotografije na paklicama cigareta.

Alternative su uvek postojale, a kako je to izgledalo u poslednjih 100, pa i više godina?

Iako je konzumiranje duvana navika stara više hiljada godina, cigarete kakve poznajemo danas tekovina su novijeg doba. Dok je prva cigareta ručno motana u papir, nimalo neobično, nastala u Turskoj sredinom 19. veka, dvadeseti vek je era kada je započela industrijska proizvodnja cigareta, ali i vek u kom su cigarete prošle put od statusnog simbola do najvećeg neprijatelja javnog zdravlja čovečanstva.

Početak veka na Starom kontinetu obeležio je Veliki rat, dok je američka prohibicija neočekivano stavila kulturu poroka, pa i cigarete u centar pažnje. Trend koktela je eksplodirao, a uska martini čaša i nezaobilazna duga muštikla u rukama flaperki koje u oblaku dima po prvi put potpuno slobodno sede u džez barovima ravnopravno sa muškarcima postale su simbol emancipacije i novog vremena oslobođenog svih predrasuda, pa tako i onih od poroka. Godine koje su usledile smatraju zlatnom erom cigareta, a svest o opasnosti koje onu nose bila je minimalna.

Tri decenije kasnije počinje da se priča o štetnosti cigareta, ali tek osamdesete donose ogromno osvešćenje na polju javnog zdravlja i početak prave velike anateme na cigarete. U vreme hipi pokreta meditacija je bila način na koji su se ne samo hipici, već i pripadnici evropske buržoazije oslobađali zavisnoti od pušenja. Potom su načini da se cigarete ostave postali suptilniji, dostupniji, svakodnevni. Nikotinska žvaka proizvedena je krajem ‘70ih godina u Švedskoj bila je odgovor ’80-ih na cigarete. Devedesete oživljavaju modu poroka sa Mikijem Rurkom i Kare Otis koji su na većini fotografija koje su cele generacije lepile na zidove svojih soba neizostavno imali cigaretu u ruci. Tada su nikotinske žvake zamenili nikotinski flasteri, elegantno, ali opet se pokazalo, nedovoljno efikasno rešenje.

foto: Stock

Početkom 21.veka, kada uprkos svim nastojanjima i sredstvima za odvikavanje od pušenja i dalje puši svaki 6. stanovnik, pojavljuju se nova rešenja - alternative cigaretama. Prva je bila elektronska cigareta, koja iako popularizovana u 21.veku, je zapravo mnogo starija, jer je prvi ovakav uređaj koji koristi aromatične tečnosti sa nikotinom napravljen još u prvoj polovini 20. veka - 1930. godine.

Kako je rastao broj pušača koji nisu bili srećni zbog svog poroka, ali jednostavno nisu želeli ni da ga se odreknu, pojavila se potreba i za novim alternativnim rešenjima. Jer ukus plastike u ustima i aromatizovana tečnost umesto duvana mnogima nisu bili dovoljno dobra zamena. Zato su se na tržištu pre oko 5 godina pojavili duvanski proizvodi bazirani na tehnologiji zagrevanja, a ne sagorevanja duvana. IQOS je bio predvodnik tog novog pokreta, a prvi koji su ga prigrlili u duhu postmodernizma u koji su i sami zakoračili, bili su Japanci. Postao je prihvatljiva zamena za one koji žele manje štetno uživanje u nikotinu, jer koristi pravi duvan, ima pravi filter i konzumacija jedne patrone traje koliko i jedna cigareta. Dovoljno oponaša ritual pušenja da bi i tvrdokorne pušače odvojio od cigareta, a u velikoj meri umanjuje zdravstvene rizike. Nije najbolje moguće rešenje, ali svakako korak u dobrom smeru za one koji bi u protivnom nastavili da puše.

foto: Stock

Para aerosola možda nije toliko izazovno fotogenična kao slike flaperice iz njujorškog bara ’30-ih godina, ali ima 95% manje štetnih materija. A svet kojem 21.vek teži je svet alternativa, oslobođen poroka sa jasnom slikom budućnosti koja se ne ogleda u zadimljenim nostalgičnim kuloarima prošlih vremena.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.