OVOG DEČAKA SE ODREKLO CELO SELO, PA I NJEGOV DEDA! Razlog je toliko tužan da BOLI!
Dečak, ilustracija, Foto: Printscreen

MUČENIK...

OVOG DEČAKA SE ODREKLO CELO SELO, PA I NJEGOV DEDA! Razlog je toliko tužan da BOLI!

Pretužna priča...

Objavljeno:

Da je život prema nekima zaista okrutan, dokaz je i ova sledeća priča o jednom devetogodišnjem dečaku. U slučaju koji je naišao na osudu širom sveta Luo Kun Kun proteran je iz sela kada su njegovi stanovnici, uključujući i dečakovog dedu, potpisali peticiju kako bi “zaštitili zdravlje stanovnika” od “tempirane bombe”.

Naime, dečak je oboleo od side, pa je zbog svoje bolesti postao uljez u svom selu u Kini. Na sreću, umešali su se zvaničnici Specijalne škole u Linfenu provincija Shanxi, jedine u Kini sa uslovima za brigu o HIV pozitivnoj deci i njihovom obrazovanju.

Kun Kun se zarazio od svoje majke još dok je bio u njenom stomaku, ali je bolest otkrivena tek kada je napunio pet godina. Majka i očuh su radili u drugim provincijama, pa je dete raslo kod babe i dede, usvojiteljima njegovog očuha.

Pošto nisu hteli da ga prime ni u jednu školu, a lokalni stanovnici su izbegavali svaki kontakt s njim, dečak je najveći deo vremena provodio sam, igrajući se u šumi.

Na sastanku 7. decembra prošle godine, 207 stanovnika sela Shufangya (provincija Sichuan) potpisalo je peticiju, u kojoj su tražili od vlasti da “preduzmu mere zaštite i odvedu Kun Kuna iz sela kako bi sačuvali zdravlje seljana i dece”. U tekstu je pisalo da Kun Kun “izaziva strah u zajednici” i da je “tempirana bomba”.

Ipak, sudbina je očigledno imala druge namere s Kun Kunom, jer je prošle godine dobio mesto u internatu škole u Linfenu. Razredni starešina Guo Xioping kaže da je “dobro društveno i obrazovno okruženje važno za Kun Kuna” i da je “uz pomoć nastavnika postao otvoreniji i počeo lepše da se ponaša”.

Osim toga, od novembra prošle godine redovno uzima lekove protiv HIV-a.

“Kada je krenuo u školu nije progovarao ni reč, ali sada uči i govori kao i ostali đaci“, dodaje razredni starešina. Slučaj ovog dečaka skrenuo je pažnju na predrasude u vezi sa ovom bolešću u Kini, gdje su mnogi oboleli suočeni sa diskriminacijom do te mere da se dešava da i lekari odbiju da ih dodirnu.

Najnoviji podaci kineske Nacionalne komisije za zdravlje i planiranje porodice govore da je u Kini od 1985, kada je registrovan prvi slučaj ove bolesti, dijagnostifikovano 497.000 obolelih.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.