BAJKA O SNEŽANI JE ZASNOVANA NA STVARNOJ ŽENI! Zvala se Marija, imala je maćehu, a njen život završen je TRAGEDIJOM
Snežana je čuvena princeza iz bajke, Foto: Printscreen

PRIČA BRAĆEGRIM

BAJKA O SNEŽANI JE ZASNOVANA NA STVARNOJ ŽENI! Zvala se Marija, imala je maćehu, a njen život završen je TRAGEDIJOM

Smatra se kako je za kreiranje Snežaninog lika i dela inspiracija bila devojka imena Marija Sofija, čija je 294 godišnjica rođenja proslavljena ovog avgusta

Objavljeno:

Priča o Snežani jedna je od najpoznatijih bajki svih vremena.

A ako je verovati nemačkim istoričarima ona nije samo imaginarni lik nastao iz pera braće Grim već stvarna devojka. Smatra se kako je za kreiranje Snežaninog lika i dela inspiracija bila devojka imena Marija Sofija, čija je 294 godišnjica rođenja proslavljena ovog avgusta.

Ali, da li je ona zaista živela srećno do kraja života?

Marija Sofija von Ertal, sestra moćnog nadbiskupa Majnca, rođena je 1725. godine u dvorcu Princa Elektorsa u mestašcu Lor na Majni u južnoj Nemačkoj. Premda tehnički nije nosila titulu princeze, pripadala je tadašnjoj aristokratiji i uistinu je imala kraljevsko ophođenje. Barem tako svedoče sačuvani porodični spisi u kojima je opisana kao "anđeo milosrđa i dobrote" koji je bio pravi "dobrotvor prema siromašnima i onima s patnjama u srcima".

Kada je imala 17 godina devojka je izgubila majku pa je njen otac, vođen idejom kako njegovo sedmoro dece treba čvrstu žensku figuru, odlučio da se oženi Klaudiom Elisabet fon Veningen, poznatom i kao carska grofica Rajhenštajn.

Grofica je iz pređašnjeg braka imala vlastito dvoje dece pa je nova porodica zajedno živela u dvorcu. Pošto je prema narodnim pričama favorizovala vlastite potomke stekla je naziv "zla maćeha". Ubrzo nakon sklapanja braka, von Ertal je svojoj supruzi dao veličanstven dar - "čarobno ogledalo", visoko 1,6 metara i prekriveno bogatim ukrasima. Slavno ogledalo je po svemu sudeći izradila von Ertalova vlastita firma "Proizvodnja ogledala" oko 1720. godine, a ono se i danas može razgledati u Spesartmuseum.

Kustosi i istoričari iz muzeja veruju kako je upravo ovo ogledalo inspiriralo Braću Grim za slavnu bajku. Braća Grim napisala su Snežanu 1812. godine, ali priča nije dosegla međunarodnu popularnost sve do prikazivanja Diznijevog revolucionarnog animiranog filma iz 1937. godine.

Koliko znamo, život Marije Sofije pod pogledom maćehe nije bio nimalo nalik na noćne moru iz bajke. Nema dokaza da je postojao lovac koji je pokušavao da je ubije prema maćehinom nahođenju. Takođe, nema dokaza o postojanju slavnih sedam patuljaka, premda su pisci inspiraciju za ove književne junake mogli pronaći u niskim rudarima koji su marljivo radili u okolnim rudnicima.

Zastrašujuća šuma koja se nalazi u bajci mogla se temeljiti na šumi na periferiji Lora za koju se znalo da pruža zaklon divljim životinjama, kao i pljačkašima koji čekaju da žrtve skrenu s utabane staze.

Braća Grim su pisala o Snežani koja trči preko sedam brda pre nego što je stigla do kućice sedam patuljaka; patuljci su radili u rudniku, a tik ispred Löra napušteno je okno do kojeg se može doći putovanjem upravo preko sedam brda.

Što se tiče poretkla otrovane jabuke, istoričari tvrde da ovaj kraj ima mnogo voćnjaka i da su uspeli da otkriju tačno iz koje biljke je otrov poticao - Atropa belladonna ili Crna trešnja, za koju se kaže da ima anestetički učinak koji bi mogao uzrokovati privremenu smrt Snežane.

Direktor muzeja, Holger Kempkens, rekao je za BBC da su braća Grim živela samo 50 km od Lora na Majni i da su od lokalnog stanovništva često čuli priče koje su uz dozu fikcije pretvarali u bajke.

- Postoje indicije - iako to ne možemo sigurno dokazati - da je Marija Sofija model Snežane. Danas kada snimate film o istorijskoj osobi, u njemu se nalazi i fikcija. Dakle, u ovom slučaju mislim da postoji istorijska osnova, ali postoje i izmišljeni elementi - rekao je Kempkens.

Nažalost život Marije Sofije nije se završio baš najbolje. Nije bilo čarobnog poljupca i zgodnog princa koji bi je spasio već je nakon nesreće koja ju je zadesila, oslepila i umrla u samostanu u dobi od 71 godine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Miss7)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.