PRESTAO JE DA ME ZOVE PO IMENU: Znajte da ste pred razvodom, ako vaš partner počne da radi ovih 5 stvari!
Na početku braka smo se često svađali, Foto: Profimedia

dobro je znati

PRESTAO JE DA ME ZOVE PO IMENU: Znajte da ste pred razvodom, ako vaš partner počne da radi ovih 5 stvari!

Evo šta stručnjaci savetuju!

Objavljeno:

Brakovi često nailaze na krize koje mogu da se prebrode, ali neke se ipak završe razvodom!

"Izgubila sam svoj glas u vezi"

"Na početku braka svađali smo se oko toga 'poštujem li ga' pa sam vremenom počela da mislim da je problem to što uvek imam nešto da kažem. On je čak predložio da budemo bračni mentori s novim 'zenom' koji smo pronašli u svom braku. Ipak, postala sam umorna od svega, i tada se sve raspalo.Nakon savetovanja sam shvatila sve o sebi i svojoj tišini pod uticajem narcisoida koji nije mogao da podnese da bude u senci", otkrila je Takara Mart.

"Kod parova kojima je teško da raspravljaju o svemu a da se ne uvrede imaju manje šanse da ostanu zajedno. Dobra vest je da svi parovi koji nauče da komuniciraju imaju šanse za zajedničku budućnost", kaže Celeste Holbrook, savetnica za seksualno zdravlje. Drugim rečima, ako se teško međusobno razumete, pozitivno rešenje jeste u tome da pronađete novi komunikacijski kanal - bilo kroz savetovanje ili strpljenje i slušanje s vremena na vreme.

foto: Profimedia

"Prestao je da mi se obraća imenom"

"Znak da suprug i ja idemo ka razvodu je bio taj da što me je iritantno oslovljavao s 'ona' umesto mojim vlastitim imenom. Sećam se da se to prvi put dogodilo na našem medenom mesecu i tada sam shvatila da sam se udala za pogrešnog čoveka. Iz toga sam naučila da zlostavljač dehumanizuje svoju žrtvu i smanjuje njen osećaj vrednosti", prisetila se Susan Helene Gottfried.

Nedostatak poštovanja ogroman je problem koji razdvaja parove, kažu bračni savetnici. "Poštovanje jedno drugog je važan aspekt zdravog braka. Kada počnete da gubite poštovanje prema supružniku, važno je da dođete do jezgra problema i shvatite zašto se tako osećate", objašnjava Dawn Michael, doktorka medicine, i autorka knjige "Moj muž želi da se seksa sa mnom".

Različita očekivanja

"Nekoliko meseci od početka našeg braka moj sada već bivši muž insistirao je da je vreme da počnem da preuzmem više 'ženskih dužnosti'. Shvatila sam da je stvorio čitav niz bračnih očekivanja o kojima nikada nismo razgovarali. Kada sam se udala, nisam pristala na to da postanem takva. Bio je to ogroman problem i nešto što sam trebala da prepoznam u trenutku kad sam rekla 'da'", kaže Tara Eisenhard.

foto: Shutterstock

Kako dr. Holbrook objašnjava, neispunjena očekivanja se događaju često zato što se o očekivanjima uopšte ne komunicira. Partneru je odmah na početku važno da pokaže šta se od njega očekujete, a šta od vas.

"Moja žena je prestala da govori hvala"!

"Moja žena je prestala da ceni sve ono što radim za nju. Recimo donosio sam joj kafu u krevet svakog vikenda. Nasmešila bi se na to ili me pozvala u krevet da se mazimo. Nasmiješila bi mi se zahvalno, a ponekad bi me čak pozvala natrag u krevet s njom, barem da se mazimo. Od tada sam primetio da me je uzela zdravo za gotovo.

Ako zaboravite da cenite supruga to će odmah početi da sabotira odnos. "To je univerzalna stvar. Kada ljudi prestanu da obraćaju pažnju i prestanu da primećuju supružnika, veza je gotova, iako to možda još nisu primetili", kaže Lisa Orban. Kada se osoba ne oseća cenjenom, to će početi da traži na drugom mestu.

"Moj muž je odbio da rešava pitanja iz prošlosti koja štete našem braku"

"Moj suprug, koji je odrastao u kući s ocem alkoholičarom, imao je mnogo nerešenih pitanja. Tako je i dan-danas i možda nikada neće biti dovoljno iskren da ih se reši. Često bi imao napade besa. Nikada nisam znala šta može da ga izbaci iz takta. Hodala sam po jajima i vremenom sam razvila i sopstvenu teskobu.

foto: Profimedia

Umorila sam se pokušavajući da budem najbolja u svemu, a istovremeno sam se osećala kao najgora. Kasnije sam krenula na terapije i počela sam da se menjam. Njemu se nije sviđalo što oslobađam svoj duh kakav sam imala u mlađim danima, ali niko nije mogao da me spreči u tome. Ali verujte, pokušao je. Optužio me da sam lezbejka, da lažem i slično. Razvod mi je bila najbolja odluka u životu, a možda i on s vremenom shvatio da je i za njega isto", prepričala je Stephanie Dandrio. "Ako se takvi muškarci leče ili dobijaju pomoć onda se mogu popraviti. Ako nešto negiraju ili skrivaju, najverovatnije će morati da potraže pomoć", kaže Rudi Rahbar, klinički psiholog koji se specijalizovao za porodične odnose.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.