POSTOJE 4 RAZLOGA ZAŠTO VAS MAČKE LIŽU: Bićete VEOMA IZNENAĐENI!
Zašto mačke vole da nas ližu?, Foto: Zotrana Jevtic

zanimljivo

POSTOJE 4 RAZLOGA ZAŠTO VAS MAČKE LIŽU: Bićete VEOMA IZNENAĐENI!

Budući da mačke imaju grubi jezik, nalik na šmirgl papir, teško je poverovati da je lizanje njihov način pokazivanja ljubavi

Objavljeno:

Ako imate mačku kao kućnog ljubimca, verojatno ste se bar jednom zapitali zašto mačka voli da vas liže.

Mačke nas ližu kako bi pokazale svoju naklonost

Budući da mačke imaju grubi jezik, nalik na šmirgl papir, teško je poverovati da je lizanje njihov način pokazivanja ljubavi. Na isti način na koji mačke ližu svoju mladunčad, tako ližu i svoje vlasnike jer žele da im kažu "Volim te".

- Za mačku nije važno što ste ljudsko biće. Jednom kada dođu kod vas, tretiraće vas na isti način kao i bilo kog član svoje porodice - kaže dr. Sara Ochoa.

Prema Jodi Ziskin, koja vodi stranicu za ljubimce Healthy Pet Coach , mačke su izvrsni komunikatori. One koriste oči, glavu i glasove kako bi prenijele svoje poruke. Jodi kaže da mačke lizanjem pokazuju ljubav, a da neke mačke čak daju i poljupce.

Mačke nas ližu kako bi nas smirile

Pitate se zašto vas mačka više liže kada ste tužni? Dr. Ochoa kaže, da ako smo bolesni ili na neki drugi način pod stresom, mačke to osete i ližu nas kako bi nam pomogle da se smirimo ili da se osećamo bolje.

Dr. Ochoa kaže da mačke znaju prepoznati kada je neki član njihove porodice bolestan, pa kada se osećamo tužno, vrlo je verovatno da će mačke to da prepoznaku i budu uz nas.

- Neke mačke se ližu kada su pod stresom, kako bi se smirile. Mogu lizati sebe ili druge osobe - kaže Ziskin. Ako se ližu duže vreme, da je zbog toga jer su pod stresom. Ziskin, također kaže, da mačke naklonost, osim lizanjem, mogu pokazati i predanjem, maženjem ili trljanjem glave o naše telo.

Mačke nas ližu kako bi označile svoj teritorij

I muške i ženske mačke paze na svoj teritorij, što znači da mnoge mačke svoje vlasnike mogu smatrati svojom imovinom ili teritorijem. Mačke nas ližu kako bi obavestile druge mačke da smo zauzeti.

Prema dr. Ochoa mačke ližu vlasnike, kako bi drugim mačkama pokazala da im je stalo do njih i da oni pripadaju njima.

Prekomjerno lizanje

Ako vas mačka liže bez prestanka, možda pokušava nešto da vam kaže - možda da smrdite. Dr. Ochoa kaže kako mačke u divljini pomažu jedna drugoj da ostanu čiste, tako da ne privuku veće grabežljivce. Imajući to na umu, neprestano lizanje možemo shvatiti kao kompliment.

Ližući nas, mačke žele da nas zaštite. Ako vas mačka neprestano liže, takođe vam pokazuje da želi da vas nauči svojoj tehnici njege i čišćenja prenosi Reader's Digest.

Sledeći put kad vas vaša mačka poliže, ne uzimajte to zdravo za gotovo! Cenite to što vas vaš ljubimac voli i što želi da vas zaštiti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.