Rajska poslastica: Sve ono što niste znali o kavijaru, a uvek ste hteli da ga probate (FOTO) (GIF)

PONEKAD BUDITE SNOB

Rajska poslastica: Sve ono što niste znali o kavijaru, a uvek ste hteli da ga probate (FOTO) (GIF)

Asocijacija na ovu hranu je svakako raskoš, ona je simbol bogatstva i prestiža, a doslovni prevod njenog imena znači kolačić snage
Objavljeno: 11:15h

Prva asocijacija na reč kavijr je svakako raskoš, on je simbol bogatstva i prestiža i često je služen na dvorovima. 14 najlepših fotografija koje prikazuju hranu na potpuno drugačiji način (FOTO) Sama reč kavijar je persijkog porekla i doslovno znači kolač snage, latinski naziv je Acipenser stellatus. Prvo se koristio kao pučka hrana, a zatim je dospeo u elitni kraljevski svet. Kašikom u svet: Ovo su najlepši zalogajčići koje možete videti (FOTO)

Wikipedia
Kavijar nastaje od ikra riba iz porodice jesetra, specifičnih primitivnih riba bez kostiju. Jesetra u sebi može nositi ikru i po nekoliko godina, zato je za dobar kavijar važna godina nastanka. Kavijar je jako osetljiva namirnica pa u uslovim loše obrade i nepravilnog skladištenja može postati otrovna jer se može napuniti bakterijama. Kada kupujete kavijar najbolje je da ga kupujete u staklenim teglicama jer je u njima najbolje zaštićen, a osim toga kroz staklo uvek možete da vidite kako izgleda i da li prati okretanje teglice kada je polako okrećete. Prema kvalitetu kavijar se deli na: Crni kavijar krupnog zrna (black granular caviar) koji je najkvalitetnija vrsta, a dobija se od krupno zrnsate ikre jesetre, poznat je kao Beluga. Crveni kavijar (smoked caviar) je vrsta kavijara koji je pre pakovanja umereno prosušen pa ima specifičnu aromu. Prosušeni kavijar (partially dried caviar) je kavijar kojem je delimično smanjena vlaga. Tobiko je namirnica koja je slična kavijaru, često se dodaje sušiju, ali nije pravi kavijar.
Wikipedia
Kavijar je jako zdrava namirnica i deluje na: - Rad nervnog, imunološkog i hormonskog sastava - Sprečavanje bolesti kao što su osteoporoza i visoki krvni pritisak - Može da smanji štetnost slobodnih radikala i na taj način pomaže u prevenciji kancera i Alchajmerove bolesti - Održava i poboljšava vid, i pomaže u borbi protiv virusnih infekcija
Wikipedia
Kavijar se čuva na čuva na temperaturi od oko 2 stepena celzjusa ako je svež, tako može da traje od 2 do 4 nedelje. Presovan kavijar može da traje od 2 do 3 meseca, dok pasterizovan kavijar može da se čuva do temperatura ispod 20 stepeni celzjusa. Kavijar se nikad ne jede metalnom kašičicom jer metal kvari ukus, ima visoku kalorijsku vrednost i jede se u malim količinama.
Najređi i najsuplji kavijar je poznat kao zlatni kavijar i smatra se da dolazi od ikre koju proizvodi albino jesetra, ovakva ikra se jako retko pronalazi, zato je ovo najcenjeniji i u neku ruku kraljevski kavijar. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.