SVI KORISTIMO SUNĐERE ZA KUPANJE, A NE ZNAMO KOLIKO SU OPASNI: Dermatolozi objasnili šta oni rade koži!
Sunđeri su opasni, Foto: Profimedia

skrivena opasnost

SVI KORISTIMO SUNĐERE ZA KUPANJE, A NE ZNAMO KOLIKO SU OPASNI: Dermatolozi objasnili šta oni rade koži!

Na uglovima i spiralama sunđera se razmnožavaju bakterije čime se stvara potencijal za ozbiljne infekcije

Objavljeno:

Prekomernim pranjem koža ostaje bez prirodnih lipida.

Na uglovima i spiralama sunđera se razmnožavaju bakterije čime se stvara potencijal za ozbiljne infekcije. Tuširanje oslobađa telo mikroba i bakterija, međutim, osećaj čistoće ne zavisi od toga koristite lisunđere za kupanje. Naprotiv - većina dermatologa ih ne preporučuje i definitivno ih ne bi koristili na licu. - Treba izbegavati trljanje sunđerom, jer su previše iritirajući i oštećuju kožu - kaže dr Beniamin Garden, dermatolog iz Čikaga. - Nežno upotrebljavajte prste kako biste trljali lice i oprali ga lagano - dodaje.

Prekomernim pranjem koža ostaje bez prirodnih lipida koji su važan deo zaštite zbog čega Piter O'Nil, načelnik Odseka za dermatologiju u bolnici NYU Winthrop Hospital na Long Ajlandu, predlaže korišćenje blagih sredstava za čišćenje i izbegavanje snažnog trljanja.

Kupajte se bez sunđera
Kupajte se bez sunđera foto: Thinkstock

Džoel Šlesinger, doktor medicine, sertifikovani dermatolog i saradnik RealSelf-a kaže da je to jedna od stvari koje dermatolozi nikada ne stavljaju na lice zbog bakterija. - Sunđeri su u dodiru sa mnogim nečistim delovima tela, a zatim budu ostavljene i na njihovim uglovima i spiralama se razmnožavaju bakterije. Organizmi se talože u ovim prostorima, posebno u toplom, vlažnom okruženju tuša - objašnjava dr. O'Nil. - Ovo stvara potencijal za ozbiljne infekcije, posebno kod pacijenata sa slabim imunološkim sistemom, zbog bolesti ili korištenja nekih lekova, dodaje on.

Ali bakterija na sunđerima nije novo otkriće. Istraživanja koja datiraju još 1994. godine pokazuju da se sunđerom prenose bakterije koje mogu izazvati infekciju. Postoje neki slučajevi u kojima bi bilo logično da se tokom tuširanja koriste sunđeri. Dr. O'Nil povremeno preporučuje sunđer pacijentima sa kožnim bolestima koje dovode do nakupljanja ćelija, kao što je psorijaza.

Ako je koristite, preduzmite mere predostrožnosti: izbegavajte preterano ribanje, ograničite upotrebu na jednom ili dva puta nedeljno, uvek sunđer temeno isperite pre nego što je ostavite da se potpuno osuši, kaže dr O'Nil. Namakanje u sirćetu ili razblaženom izbeljivaču smanjuje rast mikroorganizama.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Hayat)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.