RODILA SE SA 460 GRAMA I PROZIRNOM KOŽOM: Ova beba je imala brojne probleme, ali je njen OPORAVAK zadivio lekare!
Edi je uspela da se izvuče, Foto: Instagram printscreen

mali borac

RODILA SE SA 460 GRAMA I PROZIRNOM KOŽOM: Ova beba je imala brojne probleme, ali je njen OPORAVAK zadivio lekare!

Lekari su učinili sve što su mogli da im pomognu

Objavljeno:

Danas dvogodišnja Edi Madok-Džones, koja s roditeljima živi u Kardifu, rodila se s otprilike 460 grama, cela je stala u jednu majčinu ruku, a koža joj je bila gotovo prozirna.

U prva dve nedelje borila se s krvarenjem u mozgu, bolesti pluća i njihovim kolapsom, kao i upalom i sepsom. Imala je nizak nivo trombocita i manjak gvožđa, kao i rupicu na srcu.

Lekari su upozorili njenu mamu Nikolu (38) i tatu Dejvida (37) da će možda biti u situaciji da joj moraju isključiti aparate, no Edi se borila kao lavica i danas je zdrava devojčica.

Iako je manja od svojih vršnjaka, pa s dve godine nosi odeću kao bebe s 12 meseci, vesela je i živahna. I velika inspiracija svojoj mami da na svome blogu podeli priču o najmanjoj devojčici koja je ikada rođena i boravila na Odeljenju za neonatalnu negu u Univerzitetskoj bolnici u Velsu.

Blog je objavila neposredno nakon što je objavljeno da je ovih dana u San Dijegu rođena malena Sejbi, devojčica koja je u majčinom trbuhu provela celi jedan dan kraće nego što je to uspelo Nikoli s Edi.

- Kad se rodila Edi, to je bilo najteže razdoblje u mom životu i tačno znam kako se osećaju roditelji te devojčice. Znam i koliko je snage potrebno da bi se majka prerano rođene bebe izborila za to da njeno dete preživi. Lekari su mi rekli da moje dete neće preživeti, no Edi je dokaz da se i najsitnije bebe mogu izboriti za zdrav i srećan život - poručuje Nikola.

Inače, sve do 23. nedelje trudnoće kod nje je sve bilo normalno i kad su je pozvali iz bolnice da dođe na razgovor nakon pregleda, bila je opuštena.

- Sećam se da je babica rekla: 'Sve je normalno, no vi se otvarate'. I to je bio početak pakla - kaže majka.

Lekari su pokušali da učine sve da Edi izdrži u trbuhu do 24. nedelje što se smatra minimum potrebnim za to da dete ima šanse za preživljavanje, no Nikola je hitno završila u porodilištu i rodila.

- Paničila sam jer je rođena tako rano. Sećam se da je lekar rekao da fetus nije u stanju da preživi do 24. nedelje. Osećali smo se bespomoćno i posve slomljeno. Pričao je o mome detetu i za mene to nije bio fetus, bila je to naša mala devojčica - priča majka te dodaje kako se teško nosila s time što nije uspela da je iznese do 24. nedelje.

Ali, lekari su učinili sve što su mogli da im pomognu u najtežim trenucima u njihovim životima i nakon 109 dana borbe, Edi je napokon mogla kući, priča majka.

Osim što svojim iskustvima kroz blog nastoje da pomognu drugim roditeljima prerano rođene dece, roditelji se nadaju i da će malena Edi dobiti mesto u Ginsovoj knjizi rekorda, kao najmanja rođena beba na svetu, piše The Sun.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.