AKO NEMATE KLIMU: Ovo su efikasni TRIKOVI da brzo RASHLADITE svoj dom
Vrućina može biti opasna, Foto: Profimedia

vrući dani

AKO NEMATE KLIMU: Ovo su efikasni TRIKOVI da brzo RASHLADITE svoj dom

Većinu sigurno znate, ali neki su novi i neobični

Objavljeno:

Temperature su naglo porasle i nakon meseci smrzavanja i kiše, aktuelno je postalo rashlađivanje.

Iako većina takve dane provodi u 'pod klimom', neki ipak izbegavaju to rješenje. Jutarnji.hr, prenosi nekoliko saveta kako se rashladiti bez klime. Većinu sigurno znate, ali neki su novi i neobični.

Pijte puno vode

Lekari, za dane kad je vruće, preporučuju najmanje dva litra vode. Ako ste dehidrirani, biće vam još toplije jer ako nemate dovoljno tečnosti u organizmu, vaša telesna temperatura će rasti. Takođe, uvek u kući držite bocu vode u fržideru koja će vas dodatno ohladiti.

Jedite ljuto

Da, ljuta jela će vam povisiti telesnu temperaturu i zbog toga ćete se više znojiti. Koliko god znojenje bilo neprijatno, telo se znojenjem hladi, tako da je preporuka stručnjaka da u letnim mesecima jedete ljutkastu hranu. Samo nemojte preterivati.

Spustite roletne

Iako je lepo imati dnevno svetlo u kući ili stanu, ako ne spustite roletne pre izlaska iz kuće, odnosno pre nego što krene vrućina, u prostorijama će biti pakleno. Roletne podignite predveče, kada se temperature ipak malo spuste, a sparina popusti.

Napravite sami sprej za osveženje

Jednostavno i efikasno rešenje koje će vas u trenutku ohladiti jeste sprej. U bočicu sa špricom stavite led i sipajte vodu, sačekajte da se rashadi i pošpricajte se po licu i telu. Osvjžiće vas i rashladiti.

Koristite hladne obloge

Hladni oblozi savršeni su za instant hlađenje. Najbolji način kako koristiti hladne obloge jeste da napunite činiju hladnom vodom i kockama leda, uzmete mali peškir i potpute ga u hladnu vodu. Peškir stavite na zadnji deo vrata ili na čelo jer su to delovi koji se najbrže hlade. Čim hladni oblog stavite na jednu od tih tačaka, osetićete kao vam se telo hladi. Postupak možete ponoviti nekoliko puta.

Kupke za stopala

Baš kao vrat i čelo, i stopala su tačke preko kojih se naše telo najbrže hladi i zagrejava. Kako biste se ohladili u trenu, a još i pomogli umornim stopalima, kad dođete kući nakon posla napravite kupku za stopala. U odgovarajuću posudu sipajte vodu i kocke leda, baš kao i za hladne obloge i polako umočite noge. Nogama će biti lakše, a vama više neće biti vruće.

Mentol je vaš letni saveznik

Koristite mentol gde god stignete - stavite nanu u vodu, koristite losion s pepermintom, stavite eterično ulje u kupke. Mentol prirodno osvežava kožu pa ga što češće koristite tokom leta.

Napravite vlastiti ugođaj

Znate da u brojnim ugostiteljskim objektima koriste ventilatore s vodicom za osvežavanje. To možete sami napraviti ako zamrznete vodu u činiji pa je punu leda stavite ispred ventilatora. Kako se led bude topio, tako će nastajati osvežavajuća maglica.

Stavite čaršave u frižider

Ne, nismo skrenuli s uma. Mnogi preporučuju ovaj trik za one kojima je prevruće kada idu na spavanje. U plastičnu kesu stavite čaršav i držite je u frižideru nekoliko minuta. Osvežiće vas kada legnete, ali reč je o instant rešenju.

Zamrznite bocu vode

Zamrznite bocu vode i stavite je u krevet, najbolje kod nogu. Boca će vas hladiti i lakše ćete podneti visoke temperature u prostoriji u kojoj spavate.

Voda je najbolje osveženje
Voda je najbolje osveženje foto: Printscreen

Ako ne morate, nemojte kuvati

Izbegavajte dugotrajno kuvanje i boravak pored šporeta. Naručite hranu ili napravite neku laganu salatu, a izbegavajte teška jela koja se moraju dugo kuvati.

Pamuk je vaš najbolji prijatelj

Nosite svetlu pamučnu odjeću jer ćete u njoj lakše podneti vrućinu. Isto važi i za pidžame. Pamučne pidžame mnogo su bolji izbor ako se ne želite 'skuvati' dok spavate. Takođe, koristite pamučnu posteljinu. Još bolje - svilenu.

Izbegavajte alkohol i kofein

Probajte da smanjite unos kofeina za vreme letnih vrućina. Isto važi i za alkohol. Kofein i alkohol krivci su za dehidraciju, a vašem telu treba tečnost. Ako baš morate popiti tu treću kafu ili čašu letnjeg koktela, imajte čašu vode pored sebe i hidriirajte se

Hladni tuš

Nema boljeg od hladnog tuša kada se vratite s vrućeg asfalta. Tuširajte se kad god stignete jer je hladni tuš najbolje letnje osveženje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.