Prirodne plavuše su pametnije od ostalih žena (FOTO) (GIF)

DOSTA VIŠE VICEVA O NJIMA

Prirodne plavuše su pametnije od ostalih žena (FOTO) (GIF)

Zaboravite stereotipe i predrasude, najnovija istraživanja pokazuju da je upravo njihova inteligencija na višem nivou od svih ostalih
Objavljeno: 15:25h

Plavuše su devojke koje se dosta zabavljaju, i sigurno ste već čuli viceve o tome kako su glupe. Čak se i izraz plavuša često upotrebljava za nekoga ko pogreši ili kaže nešto glupo. 9 teških istina o životu svih singl devojaka (FOTO) Najnovija studija pokazuje da ovaj stereotip nije samo netačan, već je i daleko od naučno potvrđenih činjenica. Istaživanja pokazuju da žene sa prirodno plavom kosom imaju prosečan nivo inteligencije, sa 3 poena više od crnokosih i crvenokosih žena. Istraživanje je vršeno na devojkama od 14 do 21 godine, i prvi put je sprovedeno još 1979. godine. Ovo istraživanje podrazumneva tetsiranje znanja reči, razumevanje, matematička znanja i aritmetička povezivanja.

Profimedia
Da bi se smanjila bilo kakva pristrasnost u testovima inteligencije izazvana etničkim i rasnim razlikama, Džej Zagorski sa Državnog univerziteta u Ohaju je smanjio uzorak na 10 878 belih žena, bez prisustva žena hispano i afroamerkanskog porekla. Istraživanje je pokazalo da žene sa plavom kosom imaju IQ 103,2. Kod smeđokosih je IQ 102,7, a kod crvenokosih 101,2. Žene sa crnom kosom imaju IQ 100,5. Plavuše imaju blagu prednost u odnosu na žene sa ostalim bojama kose.
Studija ne može d pokaže da li postoje genetske veze između boje kose i inteligencije, ali Zagorski je otkrio jednu sitnicu koja bi mogla da objasni zašto plavuše imaju veći IQ. One su odrasle u kućama sa više materijala za čitanje nego žene sa drugim bojama kose. Iako se vicevi o plavušama čine bezazleni oni mogu ijmati veliki uticaj na stvaranje stereotipa, a samim tim i na sam doživljaj osobe koja je podložna stereotipu, a to može dovesti do različitih slučajeva diskrimainacije ovih žena.
Zagorski kaže da se ne može misliti da su pšlavuše pametnije u odnosu na ostačle žene, ali i da nisu ništa gluplje od njih. (Espreso.co.rs / Izvor: Daily Mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.