OVO MORATE DA URADITE DOK TRAJE ZAPRAŠIVANJE KOMARACA: Rastvor koji se koristi može da bude OPASAN po ljude
Zaprašivanje komaraca, Foto: EPA/RUNGROJ YONGRIT

zaštitite se

OVO MORATE DA URADITE DOK TRAJE ZAPRAŠIVANJE KOMARACA: Rastvor koji se koristi može da bude OPASAN po ljude

Da li i kako ovo zaprašivanje može štetiti našem zdravlju?

Objavljeno:

Ove godine su se komarci, zbog svih preventivnih mera koje su sprovedene, pojavili tek početkom juna.

Iz Zavoda za biocide navode da su na vreme odrađeni svi larbicidni tretmani u priobaljima, kao i na svim vodotokovima koji predstavljaju žarište komaraca.

- Najznačajniji problem koji se javljao na terenu je što je svakodnevno bilo nestabilno vreme sa dosta kiše i vetra čime je našim ekipama onemogućavan rad jer se komarci ne mogu tretirati kada pada kiša. Međutim, prošle nedelje došlo je do stabilizacije vremenskih prilika i do značajnog porasta dnevnih temperatura uz dosta visoku vlažnost vazduha. Takođe, zbog obilnih padavina u predhom periodu došlo je do porasta vodostaja Save i Dunava čime su se stvorila nova i velika staništa za larve komaraca.

Komarci su prava dosada leti
Komarci su prava dosada leti foto: Profimedia

Ono što pak građane najviše brine jeste sve agresivnije prskanje sa zemlje koje zna da napravi gustu maglu. Da li i kako ovo zaprašivanje može štetiti našem zdravlju?

- Radni rastvor biocida koji se koristi prilikom regulisanja brojnosti komaraca može biti opasan po ljude ukoliko se proguta ili se čovek direktno izloži mlazu koji izlazi iz uređaja za zamagljivanje. Simptomi trovanja mogu biti peckanje i suzenje očiju, osećaj pečenja i stezanja u grlu, mučnina, nagon za povraćanjem, kaže za "Telegraf" dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide.

Dr Aleksić objašnjava da trenutne metode prskanja komaraca uključuju hladno i toplo zamagljivanje ultra sitnim česticama. Ove sitne čestice koje uređaj raspršuje ostaju nekoliko sati u vazduhu i na taj način deluju na komarce. Rastvarač, odnosno nosač biocida je voda ili neki organski rastvarač (dizel, parafinsko ulje, kerozin, itd.).

- Što se tiče komaraca koji su trenutno aktivni, a to su šumski odnosno rečni komarci, njihova brojnost prema rezultatima monitoringa lagano opada. Ekipe Zavoda sa stabilizacijom vremenskih prilika izlaze svakodnevno na teren prema planiranom rasporedu i suzbijaju komarce na svim beogradskim opštima. Bitno za građane da znaju je da se svakodnevno sakupljaju komarci i rade analize na prisustvo virusa Zapadnog Nila. Imajući u vidu da je sada dominantna populacija komaraca iz roda Aedes koji na teritoriji Beograda ne prenose nikakve zarazne bolesti nema razloga za zabrinutost od neke zarazne bolesti.

Dakle, prskanje komaraca ne utiče previše na ljude, ali postoji i zabrinutost kako može uticati i naše kućne ljubimce, na primer mace ili kuce koji pojedu otrovanog insekta?

- Količina insekticida na ili u nekom insektu je veoma mala tako da ne može doći do trovanja naših kućnih ljubimaca, zaključuje dr Aleksić u izjavi za "Telegraf".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.