CEO ŽIVOT SMO OVO VOĆE PRALI POGREŠNO! Ovo je jedini ispravan način da se rešite svih bakterija
Voće / Ilustracija, Foto: Profimedia

ISPROBAJTE

CEO ŽIVOT SMO OVO VOĆE PRALI POGREŠNO! Ovo je jedini ispravan način da se rešite svih bakterija


Pre nego voćku primite u ruke, operite ih, a onda ide sledeći korak...

Objavljeno:

Voće i povrće u supermarketima može biti puno bakterija pa se pobrinite da ga pre konzumiranja dobro operete.

Pre nego voćku primite u ruke, operite ih. Nema smisla isprati povrće ako ćete na njega ponovno prenositi bakterije.

Sada na red dolazi samo pranje voća i povrća. Pod mlazom vode nežno ga trljajte, a možete se poslužiti i čistim sunjeđom na koji ne nanosite deterdžent. Čak i narandže koje gulite trebate isprati jer rukama lako možete preneti prljavštinu s kore na pulpu koju jedete.

Potapanje se čini najbolja opcija

Za lisnato povrće, potapanje u vodi najbolja je opcija. To vredi i za povrće koje ćete skuvati, a pogotovo za lisnatu salatu. Namočite je u veliku činiju s puno vode, barem pet minuta. Nakon toga ćete videti da je vidljiva prljavština pala na dno činije. Isperite još jednom.

Za maline i jagode bez otrova koristite sirće i sodu bikarbonu

Još jedan od načina kojim ćete zasigurno očistiti svoje voće od pesticida je i ako pomešate malo sode bikarbone s vodom te očistite svoje voće pre konzumacije.

Prema količini toksina na vrhu su breskva, jabuka, paprika, trešnja, višnja i nektarine. Maline su na desetom, a jagode na dvanaestom mestu. Kod malina i jagoda zbog hrapave površine pesticide je teže očistiti, tako da su borovnice puno bolji izbor ako govorimo o bobičastom voću.

Bobičasto voće ne dozreva nakon berbe, već se odmah počinje kvariti. Stoga je vrlo važno pravilno ga sačuvati kako bi mogli da uživamo u njemu još dugo nakon završetka sezone. Osim toga, kupovno voće sadrži velike količine toksina zbog čega ga treba temeljno prati. Kada se toksini nakupe u organizmu mogu izazvati autoimuna oboljenja, kao i hronične bolesti, na što upozorava i Svetska zdravstvena organizacija.

Alkoholno sirće izvrsno je za ubijanje svih štetnih mikroba na voću. Soda bikarbona je zbog lužnatog sastava dobro sredstvo za izvlačenje štetnih toksina iz voća, što je potvrdila i nova studija Univerizeta u Massachusettsu.

Voće se prvo ostavi potopljeno u sirću 20 minuta. Nakon toga se može malo isprati te ostaviti potopljeno u sodi bikarboni i vodi. Najbolje je jesti organsko voće koje se može isprati samo vodom, savetuju stručnjaci.

BONUS VIDEO:

SAVO JE TRAGAČ ZA BLAGOM: 35 godina prekopava brda i dolove, a ovaj pronalazak ga je naviše obradovao (FOTO, VIDEO)

(Espreso.co.rs / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.