RODITELJI VAM IMAJU PLAVE ILI ZELENE OČI, A VI SMEĐE? Imamo loše vesti za vas…
Genetski je nemoguće da dete dva plavooka roditelja ima braon oči, Foto: Profimedia

Genetika je čudna nauka

RODITELJI VAM IMAJU PLAVE ILI ZELENE OČI, A VI SMEĐE? Imamo loše vesti za vas…

Ukoliko vam bar jedan roditelj ima braon oči, velika je verovatnoća da će i vaše biti te boje

Objavljeno: 21:50h

Ukoliko vam i mama i tata imaju plave oči, ili jedan roditelj ima zelene, a drugi plave – a vaše su smeđe, nauka kaže da postoji dobra verovatnoća da ste usvojeni. Ali bitrebalo bi da znate da postoji još jedno objašnjenje koje bi moglo bar malo da vas umiri.

Ukoliko vam bar jedan roditelj ima braon oči, velika je verovatnoća da će i vaše biti te boje. Naime, ukoliko oba roditelja imaju braon, i dete će imati istu boju u 75 odsto slučajeva. Ukoliko, samo jedan od roditelja ima braon, a drugi plave ili zelene postoji 50 odsto šanse da dete nasledi tamnu boju.

Genetski je nemoguće da dete dva plavooka roditelja ima braon oči. Isto tako je genetski nemoguće da dete zelenookog i plavookog partnera ima tamne oči. Jedino u slučaju da oba roditelja imaju zelene dužice postoji šansa da dobiju dete sa smeđim očima, ali je i ona manja od jednog procenta. Ukoliko jedan partner ima smeđe, a drugi plave oči, takođe je nemoguće da dobiju dete sa zelenim očima.

Genetika je čudna nauka, i ovo nije jedini način na koji se određuje nasleđivanje boje očiju. Drugi princip, koji je manje popularan, nalaže da se boja očiju poligeno nasleđuje što znači da nju određuje veći broj gena pri čemu neki od njih imaju manji, a neki veći efekat na količinu pigmenta. Kod poligenog nasleđivanja već ne možemo biti tako isključivi kao u prvom tumačenju, ali uglavnom roditelji svetlih očiju imaju istu takvu decu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/.balkanzabavno.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.