OVO SVAKI RODITELJ TREBA DA ZNA: 5 načina na koje BEBA komunicira s vama pre nego što PROGOVORI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

SLUŠAJTE SVOJE DETE

OVO SVAKI RODITELJ TREBA DA ZNA: 5 načina na koje BEBA komunicira s vama pre nego što PROGOVORI!

Da bi se pomoglo u borbi protiv tog problema, postalo je veoma popularno da se bebe uče znakovni jezik

Objavljeno:

Bebe vrište i plaču, pokušavajući (a često i neuspešno) da nam kažu šta žele - što dovodi do frustracije među roditeljima i mališanima.

Bebe mogu da počnu da izgovaraju prve reči kao što su “baba” ili “mama” između 5 i 9 meseci.

Ipak, tek 28 do 32 meseca vaša beba počinje da koristi neke reči ispravno, a onda ćete morati da sačekate oko 40 meseci da vaša beba počne da vodi razgovore i stvarno vam govori šta tačno želi.

To je dugo vremena da se živi sa nekim ko nema načina da mirno komunicira svoje želje i potrebe.

Da bi se pomoglo u borbi protiv tog problema, postalo je veoma popularno da se bebe uče znakovni jezik jer su u stanju da razumeju i repliciraju vizualne znakove svojim rukama mnogo pre nego što imaju fizičku sposobnost za razgovor.

Čak i ako niste našli vremena da svoju bebu naučite znakovni jezik, Pricila Danstan, koja se pojavila u emisiji kod Opre Vinfri u novembru 2016, ima teoriju o tome šta vaša beba pokušava da kaže procenjujući njihove krikove, zvukove i pokrete.

foto: Stock

1. NEH – "Gladan/gladna sam". Ova reč zvuči kao NE, a najviše dolazi do izražaja slovo N, a tako vam beba želi da vam da do znanja da je gladna.

2. OOOH – "Pospan/a sam". Ovaj zvuk dolazi od refleksa zevanja, a kad je beba izgovori, usta joj poprimaju ovalni oblik. Beba tada želi da kaže da je umorna.

3. HEH – "Osećam se neugodno". Beba izgovara ovu reč, s naglaskom na slovo H, kad je u neugodnom položaju ili joj treba promeniti pelenu ili oseća neku nelagodu.

4. EAAAR ili EAAA – "Imam grčeve" Ovo je malo teže otkriti, ali najviše do izražaja dolazi ponavljanje slova A. Kad beba ima grčeve ili je boli trbuščić ima i određen izraz lica koji prati ovaj zvuk.

5. EH, EH, EH – "Želim da podrignem". Ova reč je vrlo kratka i ponavlja se nekoliko puta, a beba govori da se želi da podrigne.

Pogledajte detaljnije:

Bonus video

OTKRIVAMO NAJBOLJI RECEPT: Od ove maske kosa će vam rasti, neverovatno brzo! IZNENADIĆETE SE

(Espreso.co.rs/ Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.